wtorek, 6 maja 2014

Pierogi ruskie z odrobiną świeżej mięty

Dziś, w ramach pisania pracy magisterskiej ulepiłam 120 pierogów. Już dawno obiecałam mężowi domowe ruskie. Moja wersja poza serem i ziemniakami w środku zawiera cebulkę, skwarki i odrobinę świeżej mięty. Pierogi najlepiej smakują przyrumienione na patelni razem ze skwarkami.
Kasinkowe gotowanie...

SKŁADNIKI 
na około 120 sztuk pierogów:

ciasto:
  •  900g mąki + mąka do podsypywania przy wyrabianiu
  • 600ml wody
  • 100g masła
  • szczypta soli
farsz:
  • 750g białego półtłustego sera 
  • 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 cebule
  • kawałek (ok. 10 cm) dobrej kiełbasy
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól (wedle uznania)
  • 4 świeże listki mięty
do smażenia:
  • kawałek boczku
  • 2 cebule
Farsz:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę. Wymieszać z rozkruszonym serem.
Na patelni zeszklić posiekaną drobno cebulę a następnie dodać do niej pokrojoną kiełbaskę. Wszystko zesmażyć i dodać do serowo-ziemniaczanej masy. Dodać pieprz ziołowy, posiekane drobno listki mięty i sól (ilość wedle uznania). Całość dokładnie wymieszać i odstawić.

Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wodę zagotować i dodać do niej masło. Po roztopieniu masła wylać na mąkę i zagnieść ciasto.

Z podanych składników ulepić pierogi,pamiętając o podsypaniu mąką aby nie przywarły do stolnicy. Wodę zagotować z solą i wrzucić pierogi. Po wypłynięciu na wierzch odczekać około 3-4 minuty i odcedzić.
Pierogi proponuję podawać odsmażone ze skwarkami z boczku i cebuli.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...

Kasinkowe gotowanie...

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś z miętą. Wystarczą dosłownie dwa listki, a całkowicie zmieniaja smak :)

    OdpowiedzUsuń