Można przygotować ją w dużej imprezowej misce. Pamiętać należy jedynie by grzanki i parmezan umieścić na wierzchu i nie mieszać (by grzanki nie rozmiękły) a sosem polać przed samym podaniem.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
ilości wedle uznania:
- roszponka
- sporo świeżych słodkich pomidorów
- sporo suszonych pomidorów (link do przepisu:Domowe suszone pomidory )
- czerwona papryka
- odrobina ostrej marynowanej papryki (link do przepisu:Marynowane ostre papryczki peperoni.)
- grzanki pełnoziarniste
- pestki słonecznika
- parmezan
- sos paprykowo-ziołowy (oliwa+sok z cytryny+koperek+ostra papryka+słodka papryka+sól)
Przygotować grzanki i podprażyć pestki słonecznika: rozgrzać odrobinę oliwy na patelni z odrobiną soli i ostrej suszonej papryki. Wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę pełnoziarnistą i suszyć na małym ogniu kilka minut. Pod koniec dodając pestki słonecznika by się lekko zrumieniły.
Na wierzch sałatki wysypać grzanki oraz pestki słonecznika. Posypać tartym parmezanem i polać obficie sosem sałatkowym (może być zrobiony własnoręcznie lub kupiony).
SMACZNEGO
autor zdjęcia:Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz