piątek, 7 marca 2014

Pyszna sałatka z roszponki i pomidorów (świeżych i suszonych).

Pokaźna porcja tej sałatki to wspaniały pomysł na nieco bardziej niż zwykle dietetyczny posiłek.
Można przygotować ją w dużej imprezowej misce. Pamiętać należy jedynie by grzanki i parmezan umieścić na wierzchu i nie mieszać (by grzanki nie rozmiękły) a sosem polać przed samym podaniem.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
ilości wedle uznania:
  • roszponka
  • sporo świeżych słodkich pomidorów
  • sporo suszonych pomidorów (link do przepisu:Domowe suszone pomidory )
  • czerwona papryka
  • odrobina ostrej marynowanej papryki (link do przepisu:Marynowane ostre papryczki peperoni.)
  • grzanki pełnoziarniste
  • pestki słonecznika
  • parmezan
  • sos paprykowo-ziołowy (oliwa+sok z cytryny+koperek+ostra papryka+słodka papryka+sól)
W misce umieścić umytą roszponkę, pokrojone w spore kawałki pomidory , pomidory suszone, czerwoną paprykę i drobno rozdrobnione marynowane ostre papryczki.

Przygotować grzanki i podprażyć pestki słonecznika: rozgrzać odrobinę oliwy na patelni z odrobiną soli i ostrej suszonej papryki. Wrzucić pokrojoną w kostkę bułkę pełnoziarnistą i suszyć na małym ogniu kilka minut. Pod koniec dodając pestki słonecznika by się lekko zrumieniły.

Na wierzch sałatki wysypać grzanki oraz pestki słonecznika. Posypać tartym parmezanem i polać obficie sosem sałatkowym (może być zrobiony własnoręcznie lub kupiony).
SMACZNEGO
autor zdjęcia:Katarzyna Król


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz