wtorek, 2 października 2012

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Miałam ostatnio "smaka" na mielone mięsko w sosie pomidorowym. Pierwsze myśli skierowałam na znane wszystkim i lubiane spagetti bolońskie. Po chwili zastanowienia postanowiłam upichcić coś podobnego ale jeszcze smaczniejszego...mmmm...palce lizać!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
(na 6 sporych porcji)
  • makaron rurki 400g
  • łyżka oleju lub oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • mała cebula
  • bazylia, sól, pieprz, papryka, sok z cytryny do smaku
  • 450g zmielonego mięsa wieprzowego (może być karkówka)
  • 400g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!!)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki mąki
  • 1 pełna szklanka mleka (200ml)
  • ser rokpol blue ok 30g
  • 2 pomidory
Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia.
Rozdrobniony czosnek i posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy (dusimy) do chwili gdy nabierze jasnego,bladego koloru.
Następnie dolewamy przecier pomidorowy i całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz sporą ilością suszonej bazylii po czym zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 15 minut (co jakiś czas mieszając).
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło roztapiamy powoli na maleńkim ogniu następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (ciągle podgrzewając- należy bardzo uważać aby nie przypalić zasmażki). Stale mieszając stopniowo dodajemy mleko. Gdy masa zgęstnieje doprawiamy do smaku cytryną i zestawiamy z ognia.

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
beszamel (kilka łyżek - sos nie musi pokrywać całego dna naczynia)
makaron
beszamel (kilka łyżek)
mięso
reszta sosu beszamelowego
autor zdjęcia: Katarzyna Król
pokruszony ser pleśniowy
plastry pomidorów
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 min w temperaturze 190 stopni.

Wszelkie uwagi i opinie na temat tego dania można śmiało zamieszczać poprzez komentarze!

 SMACZNEGO !

autor zdjęcia: Katarzyna Król

19 komentarzy:

  1. sprobujmy =)
    odpuszcze jednak beszamel

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Dzieki za podzielenie sie nim. Dzis go wyprobowalam i wyszlo bardzo smacznie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zapiekaneczkę zrobiłem mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. my tez zrobilismy i niedobra :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dzisiaj ją robię na obiad, oczywiście bardziej po swojemu, ale bazowałam na tym przepisie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak pisaam wcześniej, zapiekankę robiłam dzisiaj na obiad. Wyszła pyszna! Dałam mnóstwo przyprawy do kuchni włoskiej, wszyscy zajadali aż miło było patrzeć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie zapraszam do społeczności:
    https://plus.google.com/u/0/communities/111491622500536040199
    proszę zajrzeć na chwilę, poczytać info pod kategoriami po lewej a jak się spodoba to przyłączyć się do społeczności i dodać kilka linków celem zareklamowania blogu co jakiś czas :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiekankę makaronową robię od dłuższego czasu... Nie dodaję sosu beszamelowego, makaron rurki zastępuję czasami świderkami, ale za to dodaję warzywka [pieczarki, marchewka, fasola, papryka, kukurydza, groszek, etc. - co mamy lodówce :) ]...Czasami jeszcze pod lub na mięso wrzucę troszkę sera żółtego startego na drobniutkich oczkach. Wszystkim domownikom bardzo smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ZROBILIŚMY - DOSKONAŁY SMAK! na stałe zagości w naszym menu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry przepis ale na talerzach nie trzyma się w kawałku jak u Pani na zdjęciu , natomiast w smaku bardzo dobra zapiekanka :-) Dzięki za pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie,
    trzyma się trzyma tylko dopiero dnia następnego po przygotowaniu :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapiekanka jes6t pyszna, ja na wierzch dałam zółty ser a pod niego troche smietany 12 , i wyszło rewalacyjnie , tak jak na zdjęciu .:) polecam Sandra

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobra, lecz zrobiłam za dużo sosu z mięsem i trochę się rozlatuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dniu upieczenia zawsze się rozlatuje, dlatego proponuję zrobić ją dzień wcześniej - po nocy w lodówce pięknie się kroi :)

      Usuń
  14. Wstawiłabym zdjęcie ale nie ma takiej opcji :)
    Jedna poprawka: dla takich amatorów jak ja powinien być dopiesek, że sos beszamelowy trzeba DOPRAWIĆ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o zdjęcia ma maila kasinkowegotowanie@gmail.com to wstawię :) Jeśli ma być jakiś dopisek to też proszę przesłać :)

      Usuń
  15. pyyyyyyyyyyyccccccccccccchhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń