sobota, 8 marca 2014

Oponki serowe - nowy pomysł na pączki o smaku waniliowym.

Od tłustego czwartku oponki serowe smażyłam już dwa razy - tak wszystkim zasmakowały. Początkowo miksowałam kilka przepisów, teraz mogę powiedzieć , że wypracowałam swój własny.
Oponki świetnie smakują podane z cukrem pudrem.
autor zdjęcia:Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 40 szt oponek :
  • 0,5kg chudego mielonego twarogu
  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do wyrabiania cista
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • laska wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
  • smalec/ olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić z nich ciasto konsystencji podobnej do ciasta na pierogi:
ser + mąka + cukier + jajka + soda + śmietana + zawartość laski wanilii + aromat waniliowy.

W niskim a szerokim garnku lub patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia.

Formowanie oponek:
Testowałam różne sposoby na formowanie oponek:

- zrobić małą kuleczkę, następnie palcem zrobić dziurkę i rozciągnąć
- zrobić rulonik z ciasta i skleić na końcach tak by powstała oponka
- i moim zdaniem najlepsza metoda, gwarantująca zrobienie ślicznych i równych oponek: ciasto rozwałkować na około 1cm grubości, wyciąć w nim szklanką krążki a następnie w tych krążkach kolejne mniejsze za pomocą kieliszka. Małe krążki po kieliszku też można usmażyć - powstaną wtedy śliczne małe pączusie serowe.

Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - do zrumienienia. Wyłożyć na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz