Oponki świetnie smakują podane z cukrem pudrem.
autor zdjęcia:Katarzyna Król |
na około 40 szt oponek :
- 0,5kg chudego mielonego twarogu
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do wyrabiania cista
- 5 pełnych łyżek cukru
- 2 jajka
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany 12%
- laska wanilii
- 2 płaskie łyżeczki aromatu waniliowego
- smalec/ olej do smażenia
- cukier puder do posypania
ser + mąka + cukier + jajka + soda + śmietana + zawartość laski wanilii + aromat waniliowy.
W niskim a szerokim garnku lub patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Formowanie oponek:
Testowałam różne sposoby na formowanie oponek:
- zrobić małą kuleczkę, następnie palcem zrobić dziurkę i rozciągnąć
- zrobić rulonik z ciasta i skleić na końcach tak by powstała oponka
- i moim zdaniem najlepsza metoda, gwarantująca zrobienie ślicznych i równych oponek: ciasto rozwałkować na około 1cm grubości, wyciąć w nim szklanką krążki a następnie w tych krążkach kolejne mniejsze za pomocą kieliszka. Małe krążki po kieliszku też można usmażyć - powstaną wtedy śliczne małe pączusie serowe.
Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron - do zrumienienia. Wyłożyć na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, a po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz