wtorek, 4 marca 2014

Bezmięsna zupa z pomidorów. Na bogato :)

Czemu "zupa z pomidorów" a nie po prostu "zupa pomidorowa"?
W naszym rodzimym , ogólnym mniemaniu zupa pomidorowa gotowana jest na bazie rosołu. Wystarczy dodać do niego nieco koncentratu pomidorowego i śmietany. Doprawić i gotowe :)
Moja zupa jest bezmięsna. Mocno pomidorowa i aromatyczna.

Dlaczego zupa "na bogato"?
Zupa jest gęsta. Zawiera sporo warzyw i na dobrą sprawę z powodzeniem może być konsumowana bez dodatku makaronu.

Forma podania zupy:
  • Polecam zupę bez dodatków. Jest smaczna, niskokaloryczna a mimo to sycąca.
  • Zupę można też zmiksować - będzie miała idealną formę kremu.
  • Łakomczuchom możemy podawać ją z domowym makaronem (link do przepisu:Domowy makaron jajeczny do rosołu lub zupy pomidorowej. ) oraz odrobiną śmietany.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów lub świeże mięsiste pomidory
  • 1 litr dobrego przecieru pomidorowego
  • około 8 łyżek oliwy
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • suszone zioła (po minimum jednej pełnej łyżce): bazylia, pietruszka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
  • opcjonalnie makaron i śmietana
W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Zrumienić.
Dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz paseczki papryki. Całość smażyć około 10-15 minut - często mieszając.
Gdy warzywa się zarumienią zalać je pomidorami oraz przecierem pomidorowym. Dodać suszone zioła i w tej formie gotować około 30 minut.
Zupa powinna w tym czasie zgęstnieć. Jeśli finalnie będzie zbyt gęsta a warzywa nadal nie będą wystarczająco miękkie możemy dolać wody (ilość zależna od potrzeb) i jeszcze pogotować.
Na koniec doprawić wedle uznania.

Zupa w tej wersji powinna być gęsta. Kawałki pomidorów jak i inne warzywa winny być wyczuwalne (no chyba, że przerobimy naszą zupę na krem)  :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz