W naszym rodzimym , ogólnym mniemaniu zupa pomidorowa gotowana jest na bazie rosołu. Wystarczy dodać do niego nieco koncentratu pomidorowego i śmietany. Doprawić i gotowe :)
Moja zupa jest bezmięsna. Mocno pomidorowa i aromatyczna.
Dlaczego zupa "na bogato"?
Zupa jest gęsta. Zawiera sporo warzyw i na dobrą sprawę z powodzeniem może być konsumowana bez dodatku makaronu.
Forma podania zupy:
- Polecam zupę bez dodatków. Jest smaczna, niskokaloryczna a mimo to sycąca.
- Zupę można też zmiksować - będzie miała idealną formę kremu.
- Łakomczuchom możemy podawać ją z domowym makaronem (link do przepisu:Domowy makaron jajeczny do rosołu lub zupy pomidorowej. ) oraz odrobiną śmietany.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
- 2 puszki pokrojonych pomidorów lub świeże mięsiste pomidory
- 1 litr dobrego przecieru pomidorowego
- około 8 łyżek oliwy
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- suszone zioła (po minimum jednej pełnej łyżce): bazylia, pietruszka
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
- opcjonalnie makaron i śmietana
Dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz paseczki papryki. Całość smażyć około 10-15 minut - często mieszając.
Gdy warzywa się zarumienią zalać je pomidorami oraz przecierem pomidorowym. Dodać suszone zioła i w tej formie gotować około 30 minut.
Zupa powinna w tym czasie zgęstnieć. Jeśli finalnie będzie zbyt gęsta a warzywa nadal nie będą wystarczająco miękkie możemy dolać wody (ilość zależna od potrzeb) i jeszcze pogotować.
Na koniec doprawić wedle uznania.
Zupa w tej wersji powinna być gęsta. Kawałki pomidorów jak i inne warzywa winny być wyczuwalne (no chyba, że przerobimy naszą zupę na krem) :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz