autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na niewielki garnek:
- pół główki zwykłej białej kapusty
- 2 duże marchewki
- oliwa (kilka łyżek)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- woda (ok. pół szklanki)
- sól
- kminek mielony
- pieprz
- ostra papryka chili
- pieprz ziołowy
W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać do reszty warzyw posolić (dzięki temu kapusta szybciej skruszeje) i dusić kolejne kilka minut. Zalać przecierem pomidorowym (wody wedle uznania dolewać jak całość będzie zbyt sucha). Trzymać na ogniu około 30 minut lub do miękkości Doprawić łyżeczką pieprzu ziołowego i łyżeczką kminku oraz solą, pieprzem i ostrą papryką wedle. uznania.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
bardzo lubię połaczenie marchewki z kapustą, pycha :)
OdpowiedzUsuń