niedziela, 23 lutego 2014

Kapustka duszona z marchewką, papryką i przecierem pomidorowym. Pyszne dietetyczne jedzonko.

Na kapustę w tej formie miałam chęć już od dłuższego czasu. Zasadniczo, kapusta w naszym domu nie jest częstym gościem tym razem jednak... nie mogłam się powstrzymać. Nagotowałam sobie garnuszek tej pychotki i zajadałam przez dwa kolejne dni. Z razowym chlebkiem: PYCHOTA! :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na niewielki garnek:
  • pół główki zwykłej białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • oliwa (kilka łyżek)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • woda (ok. pół szklanki)
  • sól
  • kminek mielony
  • pieprz
  • ostra papryka chili
  • pieprz ziołowy
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej plasterki czosnku. Następnie dodać pokrojoną w paseczki marchewkę - podsmażyć kilka chwil. Dorzucić plasterki cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę i kawałki selera naciowego.Całość smażyć/dusić kilka minut często mieszając.
W tym czasie poszatkować kapustę. Dodać do reszty warzyw posolić (dzięki temu kapusta szybciej skruszeje) i dusić kolejne kilka minut. Zalać przecierem pomidorowym (wody wedle uznania dolewać  jak całość będzie zbyt sucha). Trzymać na ogniu około 30 minut lub do miękkości Doprawić łyżeczką pieprzu ziołowego  i łyżeczką kminku oraz solą, pieprzem i ostrą papryką wedle. uznania.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. bardzo lubię połaczenie marchewki z kapustą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń