autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na około 12 sporych babeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
- 3/4 szklanki cukru (ok 150g)
- płaska łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1/4 szklanki mleka
- 1 budyń malinowy
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła (margaryny)
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki mrożonych malin
Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (na 3/4 wysokości), umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka są gotowe po przejściu testu "suchego patyczka" :) :)
Babeczki odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie należy przygotować krem:
Budyń + maliny (maliny gotujemy razem z mlekiem na budyń) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy cukier i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie do zimnego budyniu dodajemy masło i całość miksujemy kilka minut do czasu osiągnięcia puszystej masy.
Czekoladowe ozdoby: roztopić czekoladę, na papierze do pieczenia rozlać w wybrany kształt i poczekać do zastygnięcia.
Babeczki dekorujemy przygotowanym kremem oraz detalami z czekolady.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz