czwartek, 13 lutego 2014

Babeczki malinowo-bananowe na WALENTYNKI!

Upiekłam takie oto babeczki. Smak banan + malina. Czekoladowe motywy "serduszkowe" z okazji jutrzejszych walentynek obowiązkowe :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI 
na około 12 sporych babeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła lub margaryny (ja użyłam margaryny)
  • 3/4 szklanki cukru (ok 150g)
  • płaska łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki mleka
Krem:
  • 1 budyń malinowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła (margaryny)
  •  tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki mrożonych malin
W misce umieszczamy masło, mąkę, proszek do pieczenia , cukier, aromat waniliowy, całe jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone banany. Miksujemy do chwili gdy banany całkowicie się rozdrobnią i złączą z masą.
Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (na 3/4 wysokości), umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka są gotowe po przejściu testu "suchego patyczka" :) :)

Babeczki odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie należy przygotować krem:
Budyń + maliny (maliny gotujemy razem z mlekiem na budyń) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy cukier i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie do zimnego budyniu dodajemy masło i całość miksujemy kilka minut do czasu osiągnięcia puszystej masy.


Czekoladowe ozdoby: roztopić czekoladę, na papierze do pieczenia rozlać w wybrany kształt i poczekać do zastygnięcia.

Babeczki dekorujemy przygotowanym kremem oraz detalami z czekolady.
 SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz