piątek, 10 stycznia 2014

Sernik czekoladowy z kawałkami czekolady - wilgotny, puszysty i delikatny jak pianka.

Dziś pierwszy raz upiekłam sernik czekoladowy. Zmodyfikowałam mój niezawodny przepis na najdelikatniejszy, puszysty jak pianka wilgotny sernik (link: Lekki i puszysty jak pianka sernik-lepszego nie jadłam! ). Ciasto wzbogacone czekoladą , kakao i aromatem rumowym wyszło wspaniale !!! Jest idealne w konsystencji, miękkie, aromatyczne i nie przesłodzone. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu na ten mocno czekoladowy deser. Naprawdę warto!!!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na okrągłą formę o średnicy ok 25 cm:
  • 750 gram twarogu (niepełne wiaderko)
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklankamleka 3,2%
  • 6 jaj
  • 6 łyżek (płaskich) mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek (płaskich ) mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek (płaskich) kakao
  • 2 płaskie łyżeczki aromatu migdałowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
      Polewa:
  • 50 g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
Kochani, zanim zaczniecie przygotowywać ten serniczek zapamiętajcie: aby ciasto wyszło naprawdę idealne, musicie w 100% postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami. Nawilżanie piekarnika, wyjmowanie sernika z pieca po czym ponowne go tam wkładanie, gotowanie wody.... wszystkie te dziwne zabiegi są niezbędne i nie wolno ich pomijać!!! Efekty są niesamowite !!!!!   :)   :)

Żółtka ucieramy mikserem na gładką masę razem z serami, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz tortową, roztopionym wcześniej masłem,kakao oraz aromatem migdałowym.
Z białek ubijamy pianę. Pod sam koniec dodając cukier. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki.
Czekoladę mleczną łamiemy na różnej wielkości kawałki i posypujemy nimi wierzch ciasta (część kawałków zapadnie się a część zostanie na wierzchu - o to właśnie chodzi - jedząc sernik bedzie sie w ten sposób czasem natrafiać na pyszne kawałki czekolady)

Polewa: wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić na ogniu ciągle mieszając. Dobrze wymieszać.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni!!!
Sernik wstawiamy do pieca , a pod niego od razu (poziom niżej) naczynie wypełnione ok 0,7l wrzącej wody.
W tych warunkach ciasto pozostawiamy na równiutko 10 minut.

Po tym czasie ciacho delikatnie wyjmujemy z piekarnika w chłodniejsze miejsce (u mnie po prostu na blat kuchenny), i schładzamy piekarnik do temperatury 160 stopni.

Gdy piekarnik schłodzi się do 160 stopni umieszczamy w nim ponownie blachę z ciastem a wodę (w pojemniczku pod sernikiem) wymieniamy na nową (tzn znów na wrzątek).

W temperaturze 160 stopni ciasto pieczemy 60 minut.
Następnie od razu wyjmujemy w chłodne miejsce (ja wystawiłam na parapet hehehe). Stygnąc sernik troszkę opadnie, ale nie jest to problem. Po przestygnięciu ciacho odwracamy do góry nogami dekorujemy polewą.
Ciasto podajemy po zastygnięciu polewy.
SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze: