niedziela, 12 stycznia 2014

Śniadaniowe placki z jabłkami.

Po ostatnim wypieku sernika zostało mi 250g twarogu. Szkoda zmarnować... myślałam i wymyśliłam... śniadaniowe placuszki z jabłkami :)
Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam takie domowe racuchy, a przecież są taką pyszną odmianą dla codziennych kanapek :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 20 niewielkich placków:
  • 250g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody
  • 2 jabłka (lub więcej jeśli ktoś lubi)
  • olej do smażenia 
Twaróg, jajka, mleko, otręby, mąkę, sodę oraz oliwę dokładnie wymieszać. Masa powinna być troszkę bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.
Dodać obrane,  pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Całość wymieszać raz jeszcze.
Niewielkie placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron (do zrumienienia). Po zdjęciu z patelni odsączyć nadmiar tłuszczu w papierowy ręcznik.
Podawać na ciepło lub na zimno. Posypane cukrem pudrem lub też niczym nie posypane :)
SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz