wtorek, 24 grudnia 2013

Strucla drożdżowa z bakaliami - idealna na Święta

Święta. Jak ten czas niesamowicie szybko upływa. Pamiętam jakby wczoraj szaleństwa w kuchni w zeszłym roku...  W te Święta wypieków troszkę mniej: zrobiłam niesamowity świąteczny sernik z tego przepisu (jednak zamiast malin w czekoladzie zatopiłam rodzynki a potem całość posypałam dużą ilością wiórków kokosowych):Delikatny, miękki i puszysty jak pianka sernik z polewą czekoladową Zrobiłam też piernik z tego przepisu:Puszysty piernik na Boże Narodzenie oraz upiekłam niesamowitą struclę z bakaliami. Struclę piekłam dziś w nocy i dopiero teraz w ramach Świątecznego śniadania spróbowałam kawałek. Wyszła wspaniała. Miękka a jednocześnie chrupiąca, aromatyczna i taka... mmmmm...rozpływająca się w ustach.
Może jeszcze zdążycie przygotować ją na te Święta :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na struclę wielkości dwóch keksówek:
  • 20 g naturalnych drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 1/2 szklanki maki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • dowolne bakalie (u mnie: rodzynki, lekko posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, klika pokrojonych suszonych moreli) - w sumie około  2 szklanek bakalii
Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru, oraz po dokładnym wymieszaniu odstawienia całości do wyrośnięcia na jakieś 20 min w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, jajka, cukier, rozpuszczone masło, sól i resztę mleka. Całość dokładnie wyrabiamy 15-20 min. Ciasto będzie się bardzo kleić ale mimo to musimy je długo wyrabiać. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

W międzyczasie możemy przygotować masę bakaliową. W tym celu wystarczy wymieszać wszystkie bakalie z powidłami śliwkowymi :)

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy (teraz możemy podsypać je niewielką ilością mąki- może nam to bardzo pomóc wyrobić klejące się ciasto). Dzielimy na 2 części.
Ciasto wałkujemy na spore placki grubości ok 0,5cm. Smarujemy masą bakaliową i rolujemy jak roladę.
Obie rolady przekładamy do sporo większej blaszki (może to być fikuśne ułożenie- ja włożyłam je do blachy kwadratowej wzdłuż jej brzegów tak że w środku została pusta przestrzeń, potem ciasto ładnie wyrosło i zapełniło całą blachę) i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Wyrośnięte ciacho w dowolny sposób nacinamy/ dźgamy nożem tak by składniki w środku troszkę się przemieszały. Posypujemy kruszonką : wystarczy połączyć ze sobą składniki tak by powstały małe hmmmm...kluseczki - coś w tym rodzaju :)

Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze  180 stopni . Przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Jeśli nie, warto potrzymać je jeszcze chwilę w piekarniku :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Może i ta strucla wygląda niepozornie, czym niby miałoby zachwycić zwykłe ciasto drożdżowe? 
Prawda jest taka , że strucla wyszła wspaniale i dzięki dużej ilości różnych bakalii smakuje naprawdę Świątecznie :) :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu :) :) :)

2 komentarze:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna na święta, a po świętach do ciepłego mleka ;)

    OdpowiedzUsuń