Może jeszcze zdążycie przygotować ją na te Święta :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na struclę wielkości dwóch keksówek:
- 20 g naturalnych drożdży
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 1/2 szklanki maki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- dowolne bakalie (u mnie: rodzynki, lekko posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, klika pokrojonych suszonych moreli) - w sumie około 2 szklanek bakalii
- 50 g miękkiego masła
- 10 łyżek mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej wyrośnięte drożdże, jajka, cukier, rozpuszczone masło, sól i resztę mleka. Całość dokładnie wyrabiamy 15-20 min. Ciasto będzie się bardzo kleić ale mimo to musimy je długo wyrabiać. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
W międzyczasie możemy przygotować masę bakaliową. W tym celu wystarczy wymieszać wszystkie bakalie z powidłami śliwkowymi :)
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy (teraz możemy podsypać je niewielką ilością mąki- może nam to bardzo pomóc wyrobić klejące się ciasto). Dzielimy na 2 części.
Ciasto wałkujemy na spore placki grubości ok 0,5cm. Smarujemy masą bakaliową i rolujemy jak roladę.
Obie rolady przekładamy do sporo większej blaszki (może to być fikuśne ułożenie- ja włożyłam je do blachy kwadratowej wzdłuż jej brzegów tak że w środku została pusta przestrzeń, potem ciasto ładnie wyrosło i zapełniło całą blachę) i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte ciacho w dowolny sposób nacinamy/ dźgamy nożem tak by składniki w środku troszkę się przemieszały. Posypujemy kruszonką : wystarczy połączyć ze sobą składniki tak by powstały małe hmmmm...kluseczki - coś w tym rodzaju :)
Pieczemy przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni . Przed wyjęciem z pieca warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Jeśli nie, warto potrzymać je jeszcze chwilę w piekarniku :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Może i ta strucla wygląda niepozornie, czym niby miałoby zachwycić zwykłe ciasto drożdżowe?
Prawda jest taka , że strucla wyszła wspaniale i dzięki dużej ilości różnych bakalii smakuje naprawdę Świątecznie :) :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu :) :) :)
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
idealna na święta, a po świętach do ciepłego mleka ;)
OdpowiedzUsuń