autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(obiad dla 4-5 osób):
- dwie podwójne piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka ostra
- 2 duże marchweki
- 2 duże pietruszki
- 1 spory brokuł
- 1 mała czerwona papryka
- 450 g małych pieczarek
- 1 duża cebula
- olej do smażenia (ok 5 łyżek)
- ser żółty tarty (dwie garście)
Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 min w piekarniku ustawionym na 200 stopni.
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze aż zrobią sie całkiem miękkie.
Cebulkę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone "na 4" pieczarki. Dusimy na dużym ogniu do zmniejszenia objętości. Gdy pieczarki odparują wodę i zaczną się przysmażać zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Do innego naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane na parze warzywa, na to układamy upieczone mięso a następnie pieczarki. Całość posypujemy tartym serem i jeszcze na około 15 minut wstawiamy do piekarnika by wszystkie składniki "przeszły smakiem" a ser delikatnie się zapiekł.
Podajemy z ziemniaczkami i pomidorkami z cebulką :)
SMACZNEGO
Przedstawione powyżej danie to mój dzisiejszy "wymysł" - nigdy wcześniej nie robiłam piersi z kurczaka w takiej formie. Liczę na Wasze opinie, propozycje modyfikacji przepisu itp, które można zamieszczać w dziale: komentarze.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
oregano na samą górę ;)
OdpowiedzUsuńPyszne:p polecam:))
OdpowiedzUsuń