autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(dla 2 wygłodniałych osób + małe dokładki)
- szklanka ryżu arborio (ok 200g)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 duża cebula czerwona
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, ostra papryka
- 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej naturalny wywar z warzyw, jeśli nie ma to 2 kostki warzywne na litr wody)
- 200g żółtej fasolki szparagowej (waga mrożonej)
- pół dużej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
W bulionie rozprowadzamy kurkumę.
Od tej pory pracujemy na dużym ogniu.
Na patelnię dolewamy resztę tłuszczu i podsmażamy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i smażymy ok 4-5 minut (powinien delikatnie zmienić kolor) następnie wlewamy 1/3 bulionu i dusimy do czasu odparowania.Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i paprykę.Resztę bulionu dolewamy stopniowo małymi porcjami w miarę jak płyn z patelni będzie odparowywał.Teraz już musimy kontrolować twardość ryżu - gdy zabraknie mam wywaru warzywnego a ryż jeszcze nie będzie miękki podlewamy wodą.
W chwili gdy płyn odparuje a ryż będzie odpowiedni dodajemy do niego wcześniej przygotowanego kurczaka. Przyprawiamy ,kilka minut trzymamy na małym ogniu i gotowe :) :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz