wtorek, 27 listopada 2012

Risotto z kurczakiem i fasolką szparagową.

Cały dzień o jednym jabłku sprawił, że na kolację zapragnęłam czegoś naprawdę smacznego. Wybór padł na risotto z kurczakiem w wersji a'la Kasia. Oczywiście technika przygotowania odbiega od typowo włoskiej potrawiy, ale mimo to spolszczone danie jest równie smaczne.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(dla 2 wygłodniałych osób + małe dokładki)
  • szklanka ryżu arborio (ok 200g)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej naturalny wywar z warzyw, jeśli nie ma to 2 kostki warzywne na litr wody)
  • 200g żółtej fasolki szparagowej (waga mrożonej)
  • pół dużej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
Pokrojone w niewielkie kawałki oraz przyprawione mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju do chwili gdy nie będzie już surowe, ale jeszcze się nie przyrumieni. Przekładamy  do osobnego naczynia.

W bulionie rozprowadzamy kurkumę.

Od tej pory pracujemy na dużym ogniu.
Na patelnię dolewamy resztę tłuszczu i podsmażamy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i smażymy ok 4-5 minut (powinien delikatnie zmienić kolor) następnie wlewamy 1/3 bulionu i dusimy do czasu odparowania.Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i paprykę.Resztę bulionu dolewamy stopniowo małymi porcjami w miarę jak płyn z patelni będzie odparowywał.Teraz już musimy kontrolować twardość ryżu - gdy zabraknie mam wywaru warzywnego a ryż jeszcze nie będzie miękki podlewamy wodą.

W chwili gdy płyn odparuje a ryż będzie odpowiedni dodajemy do niego wcześniej przygotowanego kurczaka. Przyprawiamy ,kilka minut trzymamy na małym ogniu i gotowe :) :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz