sobota, 24 listopada 2012

Muffinki, babeczki waniliowe z krówkowym smaczkiem

Babeczek ciąg dalszy...dziś kolejna odsłona...tym razem mam smaka na prawdziwą wanilię i magiczną białą czekoladę, która pod wpływem wysokiej temperatury zmieni się w nadzienie krówkowe :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
wystarczą na 12 babeczek:

  • 80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
  • 1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
  • 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (12 kostek)
  • 2 cukry wanilinowe (ok 20g)
  • laska wanilii
  • 3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
  •  1/2 łyżeczki sody
  • odrobina soli
Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników.
Łączymy  wszystkie składniki.

Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem (1/3 papilotki), na to kładziemy kostkę białej czekolady i przykrywamy ciastem (do 3/4 wysokości papilotki).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.

W efekcie podgrzania białej czekolady muffinki nabiorą smaku krówki


Podajemy po wystygnięciu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz