autor zdjęcia: Katarzyna Król |
wystarczą na 12 babeczek:
- 80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
- 1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
- 1/2 szklanki cukru (ok 100g)
- 1/2 tabliczki białej czekolady (12 kostek)
- 2 cukry wanilinowe (ok 20g)
- laska wanilii
- 3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
- 1/2 łyżeczki sody
- odrobina soli
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników.
Łączymy wszystkie składniki.
Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem (1/3 papilotki), na to kładziemy kostkę białej czekolady i przykrywamy ciastem (do 3/4 wysokości papilotki).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.
W efekcie podgrzania białej czekolady muffinki nabiorą smaku krówki.
Podajemy po wystygnięciu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz