niedziela, 14 października 2012

Klasyczna zupa grzybowa.

"Z tych grzybów to byś lepiej grzybową zrobiła - a nie jakieś tam makarony..."
Drogi mężu na Twoje życzenie dziś grzybowa:
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(na ogromniasty garnek):
  • ok 700g świeżych grzybów (ja miałam podgrzybki i kilka pomarańczówek)
  • 2 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • 3 łyżki masła
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 małe cebulki
  • 4 łyżki oleju
  • pół małej śmietany 12% do zup i sosów (ok 100ml)
  • 1 płaska łyżka mąki
  • natka i koperek (suszone lub świeże)
  • sól i pieprz
  • i oczywiście woda :)

W garnku z wodą (z dodatkiem 3 łyżek masła) gotujemy pokrojoną w paseczki marchewkę i pietruszkę.
W między czasie kroimy grzyby oraz cebulę w plasterki i smażymy na oleju do czasu przyrumienienia oraz utraty objętości. Gdy masa grzybowa jest już w miarę sucha (gdy woda z grzybów odparuje) całość przekładamy do gotującego się wywaru warzywnego.
Kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do naszej zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min (do czasu gdy ziemniaki zrobią sią miękkie).
Pod koniec zupę zabielamy zahartowaną śmietaną a następnie zagęszczamy odrobiną mąki (jak to zrobić: do szklanki wlać trochę zimnej wody, do tego dosypać mąkę i dobrze wymieszać - całość przelać do zupy ciągle mieszając aby nie zrobiły się gródki).
Nasze danie doprawiamy solą i pieprzem oraz dajemy 2 łyżeczki natki oraz 1 łyżeczkę koperku.
Po chwili zdejmujemy z ognia  i ... gotowe :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Wszelkie wypowiedzi dotyczące tego przepisu proszę zostawiać w komentarzach :)

2 komentarze:

  1. jaki (na ogromniasty garnek)to ma byc? na ile osob?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowałam w garnku 5l (nie do końca pełny) więc na ok 6 osób.

    OdpowiedzUsuń