czwartek, 11 kwietnia 2013

Lekka wiosenna zupa jarzynowa

WIOSNA WIOSNA WIOSNA!!! Doczekaliśmy się :) Śnieg topnieje - właściwie to już prawie nie ma po nim śladu, ptaki pięknie śpiewają i jest tak milusio ciepło - wiosna wiosna... a z wiosną lekka, smaczna i aromatyczna zupka jarzynowa.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
  • 3 l wody
  • 3 skrzydełka drobiowe (lub porcje rosołowe)
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 7 kulek pieprzu czarnego
  • 1/4 selera
  • 3 średnie marchewki
  • 5 niewielkich ziemniaków
  • 250g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej)
  • 300g kalafiora (u mnie też mrożony)
  • por (ok 3cm)
  • 1 łyżka ryżu
  • 2 łyżki koperku
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • śmietana 12% (pół małego pojemniczka - ok 100g)
  • 2 łyżki mąki (płaskie)
Co tu dużo mówić...wszyscy wiecie jak się gotuje zupę, ale na wszelki wypadek receptura w mega giga wielkim skrócie i uproszczeniu :)

Woda + listki laurowe +ziele angielskie + kulki pieprzu + skrzydełka - zagotować.
Dodać pokrojone: seler i  marchewkę, a po kilku minutach fasolkę i kalafiora, następnie ziemniaki, pora.
Na końcu dorzucić ziemniaki (pokrojone w kostkę), ryż , koperek i zioła prowansalskie.
Całość gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Wtedy zupkę należy zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody i doprawić do smaku. Gotować jeszcze chwilę i... gotowe.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Zupka jest raczej lekka - idealna dla osób będących na diecie. Aby ją jednak jeszcze troszkę "odchudzić" można zrezygnować z mięsa lub zamienić śmietanę na lekki jogurt naturalny.

1 komentarz:

  1. W zeszły weekend robiłam, tylko bez fasolki - pyszna! Uwielbiam! Tylko moje dzieci nie mogą przełknąć koperku, więc dodaję bezpośrednio na talerz :)

    OdpowiedzUsuń