piątek, 12 października 2012

Makaron z sosem grzybowym (ze świeżych grzybów)

Zaczęłam "przerabiać" zebrane wczoraj grzyby. Na pierwszy ogień poszedł klasyczny sos grzybowy idealny do razowego makaronu typu tagliatelle.
autor zdjęcia: Katarzyna Król

SKŁADNIKI
(porcja dla 4 osób):
  • opakowanie razowego makaronu typu tagliatelle
  • 700g świeżych grzybów (u mnie były to podgrzybki)
  • 2 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • mała śmietana 12% do zup i sosów (200ml)
  • 20g sera pleśniowego typu rokpol
  • sól i pieprz do smaku

Gotujemy makaron.
Umyte i pokrojone w plasterki grzybki oraz cebulkę podsmażamy na oleju na dużym ogniu przez około 10-15 min - co jakiś czas mieszając.W tym czasie grzyby powinny się ładnie zarumienić i zmniejszyć znacznie swoją objętość.
Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę i czekamy aż się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy objętość). Potem dodajemy ser pleśniowy, sól i pieprz do smaku. Po całkowitym roztopieniu sera do masy grzybowo-śmietanowej dodajemy ugotowany wcześniej makaron i (na małym ogniu) dokładnie mieszamy z sosem.
Danie zdejmujemy z ognia i podajemy ciepłe.

SMACZNEGO :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. zgłodniałam na sam widok :D gdybym tylko miała skąd jutro pozyskać grzyby na pewno bym sobie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń