czwartek, 3 września 2015

Pikantny kociołek meksykański - danie jednogarnkowe z wołowiną.

Czerwona cebula, fasola, kukurydza i duuużo duuużo papryki - to sztandarowe produkty kuchni meksykańskiej. Odpowiednio połączone z innymi warzywami, wołowiną i ulubionymi przyprawami mogą stworzyć smaczne danie jednogarnkowe. Polecam wszystkim, którzy lubią czasem przekąsić coś ostrego.
Kasinkowe gotowanie...

SKŁADNIKI
na obiad dla 5-6 osób:
  • 1 kg mięsa wołowego (mielonego)
  • olej do smażenia
  • 1 duża czerwona cebula (niestety zabrakło mi więc tym razem dałam białą)
  • 1 duża marchewka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 spora ostra papryczka
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (u mnie w kawałkach)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • 150 ml soku pomidorowego (opcjonalnie; dodać gdy potrawa jest zbyt gęsta)
  • przyprawy: pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek, sól  
Prostota tej potrawy polega na tym, że wszystkie składniki łączy się ze sobą w jednym garnku, dlatego proszę przygotować szeroki ale płytki garnek lub głęboką patelnię.



Na patelni rozgrzać olej razem z łyżką pieprzu ziołowego oraz łyżką słodkiej papryki a następnie umieścić tam mięso mielone. Mięsko smażyć czasem mieszając i dodając stopniowo pozostałe składniki:w pierwszej kolejności cebulę oraz rozdrobnioną marchewkę.



Kolejno stopniowo dodawać resztę posiekanych warzyw:  czerwoną i białą paprykę, cukinię, przepuszczony przez praskę czosnek, ostrą papryczkę oraz 2-3 łyżki kminku.







Całość smażyć do czasu aż wszystkie dodane warzywa staną się miękkie. Gdy to nastąpi dodać warzywa z puszki: pomidory, fasolę i kukurydzę. Wszystko razem dusić przez około 10 minut - w tym czasie większość warzyw "niepuszkowych" powinno się rozpaść. Danie doprawić solą oraz innymi ulubionymi przyprawami wedle uznania.
Podawać z ryżem.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie...
Kasinkowe gotowanie...

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, w szczególności z pikantną nutą - pycha! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie meksykańskie danie jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych i robię je regularnie! :) Nigdy jednak nie dodawałam marchewki, ale z pewnością spróbuję to zrobić następnym razem! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Często robię takie dania, łatwe i smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń