środa, 2 września 2015

Ciasto półkruche - IDEALNE!!!

Testowałam różne przepisy na półkruche ciasto nadające się zarówno na bazę do szarlotki jak i na zwykłe ciasteczka. Wszystkie przepisy były niezłe ale ciasto z tej receptury to po prostu niebo w gębie. Niestety nie pamiętam adresu strony , na której owy przepis znalazłam :(
Kasinkowe gotowanie...
SKŁADNIKI
na szarlotkę w dużej formie przeliczyć wszystko x2
  • 250g mąki tortowej lub luksusowej
  • 75g dobrego masła
  • 1 duże jajko
  • pół płaskiej łyżeczki sody
  • 75g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
W celu przygotowania ciasta należy wymieszać i zagnieść ciasto z wszystkich podanych powyżej składników. Następnie owinąć w folię i umieścić w lodówce na około 60 minut lub w zamrażarce na 25-30 minut. Schłodzone w ten sposób ciasto nadaje się do użycia.
ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW NA BAZIE TEGO CIASTA PÓŁKRUCHEGO
Kasinkowe gotowanie...
Kasinkowe gotowanie...

1 komentarz:

  1. a do jabłek jaki będzie skład , jeżeli chcę zrobić jabułka w kruchym cieście ??pilne .

    OdpowiedzUsuń