UWAGA: zapiekanka bezpośrednio po przygotowaniu rozpada się na talerzu. Jeśli zależy nam na zwartej konsystencji (pozwalającej kroić zapiekankę na równe kawałki) należy zrobić ją dzień wcześniej i potrzymać w lodówce :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
obiad na 3 dni dla dwóch osób:
- torebka makaronu 500g
- 1 brokuł
- 3 piersi z kurczaka (ok 800g)
- 5 łyżek oliwy ziołowej (najlepiej zalewy z suszonych pomidorów)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki ostrej papryki chili
- pół łyżeczki kurkumy
- sól (ilość wedle uznania)
- 10 suszonych pomidorów
- 200g żółtego sera (u mnie Gouda)
- 50g sera pleśniowego ( u mnie Lazur Srebrzysty)
- 1 duża (400ml) śmietana 30%
- 1 pomidor
- 1 kula sera mozzarella w zalewie
Po drugie: brokuł rozdzielić na małe różyczki, podgotować około 5 minut i odlać - zostawić do wystygnięcia.
Po kolejne: przygotować mięso :)
Na patelni rozgrzać oliwę, wkroić do niej plastry czosnku i zrumienić. Dodać posiekaną w kosteczkę paprykę a następnie po kilku minutach przyprawy: ostrą paprykę, pieprz ziołowy i kurkumę.
Do tak przygotowanej aromatycznej bazy dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Całość chwilę podsmażyć , posolić i po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia - odrobinę przestudzić.
Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki: makaron, brokuł oraz kurczaka. Całość dokładnie łączymy z startym na tarce żółtym serem oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną wymieszaną z pokruszonym serem pleśniowym.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez około 30 minut - koniecznie pod przykryciem, inaczej wyschnie!
Po tym czasie układamy na wierzch mozzarellę i pomidory - podpiekamy już bez przykrycia kolejne 10 minut.
Zapiekankę podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca - jest wtedy najsmaczniejsza.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz