środa, 5 lutego 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i całą masą żółtego sera.

Zapiekankę zrobiłam wczoraj wieczorem. Założenie było proste: przygotować obiad na minimum 3 dni (najbliższe trzy dni urlopu planuję spędzić w domu ucząc się do sobotniego egzaminu  ... o zgrozo) a taka zapiekanka świetnie się nadaje do tego celu. Wystarczy podgrzać i... obiad z głowy.

UWAGA: zapiekanka bezpośrednio po przygotowaniu rozpada się na talerzu. Jeśli zależy nam na zwartej konsystencji (pozwalającej kroić zapiekankę na równe kawałki) należy zrobić ją dzień wcześniej i potrzymać w lodówce :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
obiad na 3 dni dla dwóch osób:
  • torebka makaronu 500g
  • 1 brokuł
  • 3 piersi z kurczaka (ok 800g)
  • 5 łyżek oliwy ziołowej (najlepiej zalewy z suszonych pomidorów)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól (ilość wedle uznania)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 200g żółtego sera (u mnie Gouda)
  • 50g sera pleśniowego ( u mnie Lazur Srebrzysty)
  • 1 duża (400ml) śmietana 30%
  • 1 pomidor
  • 1 kula sera mozzarella w zalewie
Po pierwsze: makaron ugotować al dente (aby został jeszcze lekko niedogotowany), odlać, zlać zimną wodą i zostawić do wystygnięcia.

Po drugie: brokuł rozdzielić na małe różyczki, podgotować około 5 minut i odlać - zostawić do wystygnięcia.

Po kolejne: przygotować mięso :)
Na patelni rozgrzać oliwę, wkroić do niej plastry czosnku i zrumienić. Dodać posiekaną w kosteczkę paprykę a następnie po kilku minutach przyprawy: ostrą paprykę, pieprz ziołowy i kurkumę.
Do tak przygotowanej aromatycznej bazy dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Całość chwilę podsmażyć , posolić i po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia - odrobinę przestudzić.

Do wysokiego naczynia przekładamy wszystkie składniki: makaron, brokuł oraz kurczaka. Całość dokładnie łączymy z startym na tarce żółtym serem oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy śmietaną wymieszaną  z pokruszonym serem pleśniowym.
Zapiekankę pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez około 30 minut - koniecznie pod przykryciem, inaczej wyschnie!
Po tym czasie układamy na wierzch mozzarellę i pomidory - podpiekamy już bez przykrycia kolejne 10 minut.

Zapiekankę podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca - jest wtedy najsmaczniejsza.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz