sobota, 28 grudnia 2013

Mleczko kokosowe ze świeżego orzecha kokosowego.

Wybrałam się dziś na zakupy potrzebne do przygotowania pewnej potrawy,  której dodatkiem jest mleko kokosowe. Niestety w ogromnym supermarkecie mleka kokosowego nie było... były za to piękne orzechy kokosowe...
Kupiłam dwa i od razu po powrocie zabrałam się do przerabiania ich na mleko kokosowe. Efekty poniżej :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na szklankę mleka kokosowego:
  • 1 dorodny kokos z wodą kokosową w środku
  • pół szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie mleka kokosowe jest dziecinnie proste. Niestety samo "rozbrojenie" orzecha kokosowego łatwe nie jest :( Jednak z silnym mężczyzną w kuchni na pewno operacja zakończy się powodzeniem.
Świetną instrukcję jak otworzyć kokos znalazłam tu:Jak otworzyć kokos - instrukcja krok po kroku

Powiedzmy , że już udało Wam się dobrać do środka orzecha, odlaliście do miseczki wodę kokosową i wydłubaliście biały miąższ (należy pamiętać by po wydłubaniu miąższu usunąć przylegającą do niego białą skórkę - nie jest ona niesmaczna ale może brzydko zabarwić mleko kokosowe).
Teraz wystarczy wodę kokosową przelać do miseczki, dodać kawałki miąższu kokosowego oraz wodę. Wszystko zmiksować na  gładką masę. Następnie odcedzić i przelać przez sito o drobnych oczkach tak by pozostał Wam biały płyn wyglądający jak mleko :)
To jest właśnie owe mleczko kokosowe :) :)
Prawda, że łatwe??
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam mleka kokosowego ze świeżego orzecha kokosowego, bo tak ciężko się go "otwiera". Ale na pewno takie mleko jest o niebo lepsze niż z wiórków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna dziurka musi być miękka nożem ostrożnie wydrąż aż dostaniesz się do środka zawartość wlej do szklanki otwarty kokos włóż do piekarnika mikrofali obojętne grunt żeby rozgrzać kokos pod wpływem gorąca skorupa pęknie jak juz pęknie to wiadomo piekarnik wyłącz wyciągnij kokosy stuknij je tłuczkiem i po sprawie :) mężczyzna pomocny ale nie ma to jak spryt kobiet ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podgrzewanie może pozbawić kokos cenne enzymy itp.

      Usuń
  3. Tylko, że nie każdy kokos z wodą w środku jest zjadliwy. Mój niestety musiałam wyrzucić, bo w środku był zepsuty i to w dodatku pierwszy w życiu, który kupiłam. Nie wiem czy miałam pecha, czy większość z nich jest już zepsuta.

    OdpowiedzUsuń
  4. otworzyc go mega easy, trzeba opukać go młotkiem dookoła wzdłóż najszerszej części i nic nie trzeba nacinać samo pęka bez użycia większej mocy. Ale i tak dzięki za pomoc z mlekiem ;))

    OdpowiedzUsuń