czwartek, 3 października 2013

Ekspresowe śliwkowo-czekoladowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Śliwka i czekolada - toż to nieziemskie połączenie! Kto kiedykolwiek miał okazję spróbować, wie doskonale o czym mówię. Smak naszych rodzimych polskich śliwek węgierek w asyście czekolady naprawdę uzależnia.
Poniżej przepis na rewelacyjne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu, niedrogie a zarazem obłędne w smaku. Idealne na niezobowiązujące przyjecie w gronie znajomych lub ciekawy pomysł na wyjście "z opresji" gdy odwiedzą nas nieoczekiwani goście.
autor zdjęcia: Katarzyna Król 
SKŁADNIKI

  • płat ciasta francuskiego
  • około 12 śliwek węgierek
  • czekolada mleczna lub masło czekoladowe
  • odrobina cynamonu
Nic bardziej banalnego:
Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić.W miejsce po pestce umieścić cząstkę czekolady lub odrobinę masła czekoladowego. Całość posypać cynamonem.
Ciasto francuskie pokroić na małe kawałki i w dowolny sposób (pozostawiam to Waszej kreatywności) umieścić na nim przygotowane wcześniej śliwki.
Ciasteczka piec 10-15 minut w temperaturze około 170 stopni.
Podawać po wystudzeniu.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Kochani, gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego jakże banalnego przepisu. Ciasteczka są naprawdę warte grzechu. U mnie w domu robią furorę i znikają zanim jeszcze dobrze wystygną :)

1 komentarz:

  1. Ciasto francuskie jest niezastąpione. Mam zawsze w lodówce, tak na wszelki wypadek.

    OdpowiedzUsuń