wtorek, 1 października 2013

Tarta z podgrzybkami

Ostatni weekend w Wildze (gospodarzom dziękujemy za zaproszenie) zaowocował pięknymi podgrzybkowymi i prawdziwkowymi zbiorami. Większą część grzybów zapakowałam i foliowe woreczki, szczelnie zawiązałam i zamroziłam, reszta posłużyła mi do przygotowania pysznej i aromatycznej tarty.
Gorąco polecam poniższy przepis :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na jedną dużą tartę:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 jajko
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • pół kilograma podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju do smażenia
  • 200g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 50g sera żółtego
  • 1 mozzarella z zalewy
  • pęczek natki
Ciasto:
Mąka + letnia woda + jajko + masło + szczypta soli i sody. Z tych składników dokładnie ugnieść ciasto, które finalnie powinno mieć konsystencję plasteliny.
Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Piec 10 minut w temperaturze ok 150 stopni.

Farsz:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać umyte i posiekane podgrzybki oraz zmiażdżony czosnek.
Całość smażyć około 20 minut do zarumienienia a następnie zalać śmietaną i dusić jeszcze kilka minut.
Farsz zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i po lekkim ostudzeniu dodać pokrojony w kostkę żółty ser oraz natkę pietruszki.

Farsz przełożyć do formy z podpieczonym wcześniej ciastem. Na wierzch rozłożyć kawałki mozzarelli.
Całość piec w temperaturze ok 170 stopni przez około 25 minut.
 SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze: