poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Naleśniki z parówkami i pieczarkowym farszem.

Zrobiłam dla nas i dla rodziców. Planowałam przygotować naprawdę sporą ilość naleśników a wyszło jak zwykle zbyt mało... jedynie 20 sztuk :(  Rodzicom smakowały, mężowi również... ja też ze smakiem zjadłam.

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI 
na 20 naleśników:

CIASTO :
  • 5 dużych jaj
  • 1 1/2 l mleka 3,2%
  • płaska łyżeczka sody
  • ok 10 łyżek oleju do ciasta + olej do smażenia
  • 400 g mąki pszennej
FARSZ:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula (średnia)
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 10 parówek
  • 2 sery typu mozzarella w zalewie
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego:
Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sodę, mąkę oraz olej. Mieszamy dokładnie aby pozbyć się wszystkich grudek.
Na dobrze rozgrzanej patelni (przy użyciu odrobiny oleju) smażymy cienkie naleśniki, a następnie zostawiamy je do schłodzenia.

Myjemy i obieramy pieczarki (jak są malutkie wystarczy dokładnie umyć) a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na patelnię i dusimy/smażymy bez przykrycia około 30 minut do chwili wyparowania znacznej części wody.
Potem dodajemy posiekaną cebulkę. Po upływie kilku minut farsz zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajka, bułkę tartą, pieprz i sól.

Na środek naleśnika kładziemy łyżkę farszu, na niego pół parówki i plaster mozzarelli. Zawijamy i podsmażamy z obu stron na patelni.

Naleśniki podajemy na ciepło, prosto z patelni lub po podgrzaniu na przykład w kuchence mikrofalowej.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie wole podsmazane na patelni, niz podgrzane w mikrofali. Sa duzo smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń