niedziela, 23 czerwca 2013

Dżem truskawkowy ze świeżą miętą

Sezon truskawkowy trwa! Od jakiegoś już czasu testuję najróżniejsze przepisy z użyciem tych słodkich, czerwonych owoców zwiastujących początek lata. Dżem truskawkowy z dodatkiem mięty zrobiłam w niewielkiej ilości kilka dni temu – dziś po udanych próbach uruchomiłam produkcję na większą skalę.   Będzie się czym zajadać w zimę… Dżem ze względu na niewielką ilość zawartego w nim cukru polecam jako doskonały dodatek do niskokalorycznych deserów.
auror zdjęcia: Katarzyna Król


SKŁADNIKI
na około 8-9 słoiczków po dżemach:

  • 3 kg truskawek (waga po usunięciu ogonków)
  • 450g cukru
  • 3 torebki mięty
  • ·3 dorodne gałązki ( u mnie wielgachne gałęzie) świeżej mięty ogrodowej (jeśli gałązki małe – odpowiednio więcej)
  • 1,5  płaskie łyżeczki pektyny owocowej (opcjonalnie – ja daję pod sam koniec gotowania truskawek gdy widzę, że masa jest zbyt rzadka)
Przelicznik na 1kg truskawek: 150g cukru (3/4 szklanki); 1 torebka mięty; 1 duża gałąź świeżej mięty; ½ płaskiej łyżeczki pektyny (opcjonalnie)


Przygotowanie dżemu nie jest pracochłonne – jednak samo gotowanie/smażenie owoców trwa dość długo…ale za to jak w całym domu pięknie pachnie….. mmmmm…. marzenie!

Zacznijmy:
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy ogonki a następnie kroimy na pół.
Przekładamy do sporego garnka i wstawiamy na maleńki ogień (bez przykrycia) na około 30 minut. Po tym czasie z owoców powinien wypłynąć sok. Gdy to nastąpi dokładamy 3 torebki mięty oraz świeże gałązki mięty ogrodowej. Zwiększamy płomień i czekamy do zagotowania (pojawienie się sporej ilości piany jest całkowicie naturalne – i nie świadczy w żadnym razie o niepowodzeniu w przygotowaniu dżemu). Po zagotowaniu ponownie zmniejszamy płomień i gotujemy/dusimy/ smażymy nasze owoce przez 90 minut – raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cukier i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 30 minut. Przed zdjęciem dżemu z ognia należy wyjąć torebki z miętą oraz  gałązki i listki.
A co jeśli dżem jest zbyt rzadki?
Należy pamiętać, iż dżem po schłodzeniu zyska nieco na gęstości, jeśli jednak jego konsystencja pod koniec gotowanie wydaje się zbyt rzadka należy dodać do niego 1 ½ płaskiej łyżeczki pektyny owocowej (na 1kg truskawek ok. pół łyżeczki). Pektynę dajemy po wyjęciu mięty. Następnie musimy raz jeszcze całość zagotować.
Dżem przekładamy do czystych (wyparzonych) słoiczków i mocno dokręcamy wieczko. Pasteryzujemy 20 minut… i owocowy przysmak na zimowe dni gotowy :)
SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, z 1 kg truskawek wyszło mi 3/4 półlitrowego słoiczka...:)

    OdpowiedzUsuń