auror zdjęcia: Katarzyna Król |
SKŁADNIKI
na około 8-9 słoiczków po dżemach:
- 3 kg truskawek (waga po usunięciu ogonków)
- 450g cukru
- 3 torebki mięty
- ·3 dorodne gałązki ( u mnie wielgachne gałęzie) świeżej mięty ogrodowej (jeśli gałązki małe – odpowiednio więcej)
- 1,5 płaskie łyżeczki pektyny owocowej (opcjonalnie – ja daję pod sam koniec gotowania truskawek gdy widzę, że masa jest zbyt rzadka)
Przygotowanie dżemu nie jest pracochłonne – jednak samo
gotowanie/smażenie owoców trwa dość długo…ale za to jak w całym domu pięknie
pachnie….. mmmmm…. marzenie!
Zacznijmy:
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy ogonki a następnie
kroimy na pół.
Przekładamy do sporego garnka i wstawiamy na maleńki ogień
(bez przykrycia) na około 30 minut. Po tym czasie z owoców powinien wypłynąć
sok. Gdy to nastąpi dokładamy 3 torebki mięty oraz świeże gałązki mięty
ogrodowej. Zwiększamy płomień i czekamy do zagotowania (pojawienie się sporej
ilości piany jest całkowicie naturalne – i nie świadczy w żadnym razie o
niepowodzeniu w przygotowaniu dżemu). Po zagotowaniu ponownie zmniejszamy
płomień i gotujemy/dusimy/ smażymy nasze owoce przez 90 minut – raz na jakiś
czas mieszając. Następnie dodajemy cukier i kontynuujemy gotowanie przez
kolejne 30 minut. Przed zdjęciem dżemu z ognia należy wyjąć torebki z miętą
oraz gałązki i listki.
A co jeśli dżem jest zbyt rzadki?
Należy pamiętać, iż dżem po schłodzeniu zyska nieco na
gęstości, jeśli jednak jego konsystencja pod koniec gotowanie wydaje się zbyt
rzadka należy dodać do niego 1 ½ płaskiej łyżeczki pektyny owocowej (na 1kg
truskawek ok. pół łyżeczki). Pektynę dajemy po wyjęciu mięty. Następnie musimy
raz jeszcze całość zagotować.
Dżem przekładamy do czystych (wyparzonych) słoiczków i mocno
dokręcamy wieczko. Pasteryzujemy 20 minut… i owocowy przysmak na zimowe dni
gotowy :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńKasiu, z 1 kg truskawek wyszło mi 3/4 półlitrowego słoiczka...:)
OdpowiedzUsuń