sobota, 30 marca 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem (z warzyw z pary)

Wszyscy znamy tę sałatkę. Serwowana jest zawsze i wszędzie: w czasie wszelkich świąt, na weselach, chrzcinach, imprezach urodzinowych, imieninowych... długo by wymieniać :)
Osobiście jestem jej wielką wielbicielką - tym bardziej , iż ostatnio przyrządzam  ją z warzyw gotowanych na parze. Warzywa ugotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej. Nie są takie "płowe". Nie wierzyłam póki sama się nie przekonałam. Zatem gorąco zachęcam do przygotowania sałatki z warzyw ugotowanych właśnie w ten sposób :) Oczywiście przepis ten sprawdza się również w przypadku tradycyjnie gotowanych warzyw.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
wyjdzie z nich duża misa sałatki (wystarczająca na całe Święta):
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 7 jaj
  • 7 niewielkich ogórków kiszonych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 słoiczek majonezu
  • sól, pieprz i ostra papryka
Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości na parze. Studzimy.
Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekane (również w drobną kostkę) ugotowane jajka, ogórki, cebulę, paprykę oraz odcedzony groszek (groszku oczywiście nie siekamy hehehe). Solimy (ok 1/2 łyżki), pieprzymy i doprawiamy papryką , a następnie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy majonez i raz jeszcze mieszamy.

Jak widać przepis ten jest bardzo prosty - istotne jest w nim aby wszystkie elementy sałatki były drobno posiekane :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze: