wtorek, 5 lutego 2013

Pełnoziarnisty makaron tagliatelle z serem pleśniowym i orzechami

Od ostatniego wtorku znacznie pogorszyła mi się kondycja. Na dzisiejszej Zumbie dawałam z siebie wszystko i naprawdę kosztowało mnie to wiele wysiłku. No nic, na kondycyjną niedyspozycję nic nie poradzę - mam jednak nadzieję ze jest chwilowa i w przyszłym tygodniu będę szaleć jak zazwyczaj :)
Na pokrzepienie ciała i duszy makaron razowy z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami (własnej produkcji). I pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno na myśl o serku pleśniowym dostawałam dreszczy...
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
na jedną dużą porcję:
  • 2 "gniazdka" razowego makaronu tagliatelle
  • 1/2 średniej cebulki
  • 3 pomidorki suszone (3 połówki)
  • 20 g pestek słonecznika
  • 20 g orzechów włoskich
  • 30 g sera pleśniowego Rokpol
  • 3 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
  • 1 ząbek czosnku
No dobrze, w prawdzie jestem totalnie "wypluta", ale skoro zaczęłam to i dokończę...
Postaram się nie smęcić zbytnio i prosto przedstawić przepis:

Makaron gotujemy al dente i zostawiamy do obeschnięcia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Zostawiamy do zarumienienia. Następnie wrzucamy pestki słonecznika i orzechy. Całość smażymy/prażymy na maleńkim ogniu około 5 minut. Na chwilę przed zdjęciem z ognia na patelnie do rumianych orzechów i cebulki wrzucamy makaron i suszone pomidorki pokrojone w kosteczkę.  Wszystko mieszamy czekając aż makaron się przygrzeje. Gdy to nastąpi zdejmujemy z ognia ale zostawiamy na patelni. Ostatnim krokiem jest dodanie pokruszonego sera pleśniowego oraz dokładne wymieszanie potrawy (na jeszcze ciepłej, ale zestawionej z ognia patelni).

Solić potrawy nie ma potrzeby ponieważ wystarczająco słony jest Rokpol.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna król

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie obiadowe. Uwielbiam pasty i tą chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń