poniedziałek, 4 lutego 2013

Chleb mieszany na zakwasie żytnim razowym

Wypiek żytniego razowego chleba opanowałam już wystarczająco (Chleb żytni razowy na zakwasie - przepis).  Czas zatem podjąć kolejne wyzwanie. Tym razem chleb razowy mieszany: połączenie żytniego zakwasu, mąki orkiszowej oraz pszennej razowej.
Smakuje nieźle, ale muszę jeszcze popracować nad wyglądem bochenka :)
autor zdjęcia : Katarzyna Król


Jeśli mamy gotowy, mocny zakwas - przygotowania chleba należy zacząć dzień przed wypiekiem!

SKŁADNIKI
jeden duży bochenek:
  • 6 łyżek zakwasu żytniego razowego Zakwas żytni razowy - przepis
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe ugotowane ziemniaki
Tak jak wspomniałam wcześniej: przygotowania należy rozpocząć dzień przed planowanym wypiekiem (u mnie było to ok 18 godzin wcześniej).

Dzień 1: przygotowanie zaczynu na chleb
Mieszamy ze sobą dokładnie: aktywny zakwas żytni, mąkę 1/2 szklanki mąki orkiszowej, 1/2 szklanki mąki razowej, 1/2 szklanki wody oraz płaska łyżeczkę cukru.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-20 godzin

Dzień 2: wyrastanie i wypiek
Do przygotowanego dzień wcześniej zaczynu dodajemy resztę składników czyli: 1/2 szklanki wody, 3 szklanki mąki pszennej razowej, 3/4 płaskiej łyżki soli, dwie łyżki oleju oraz rozgniecione ugotowane ziemniaki.
Ciasto dokładnie wyrabiamy około 10 minut (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą).
Formujemy z ciasta kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny!
Po tym czasie wyrabiamy ponownie, przekładamy do blaszki lub do koszyczka chlebowego (takiego przeznaczonego do wyrastania) i odstawiamy na kolejne 2 godziny!
Pieczemy w formie lub jako uformowany bochenek na płaskiej blasze.

A jak piec chlebek by był miękki w środku a chrupiący z zewnątrz??
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni w opcji góra dół bez termoobiegu.Na dół piekarnika wstawiamy naczynie na wodę. Następnie wkładamy chlebek i od razu do naczynia na wodę wlewamy około 1/2 szklanki. Natychmiast zamykamy drzwiczki.
Po 20 min w temperaturze 230 stopni zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez kolejne 40 minut. Uwaga: nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Chleb kroimy po wystygnięciu.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

3 komentarze:

  1. mnie zakwas nie lubi:(ale nie poddaję się..marzę by upiec taki chleb:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda!
    Tylko 2 łyżki zakwasu? Kurka, mało!
    Wczoraj piekłam swój, tym razem z otrębami owsianymi, słonecznikiem i dynią - poezja :)
    Mój również rósł bardzo długo, bo 13 godzin. Nie wyrósł mimo wszystko za wielki (nie wiem dlaczego), ale jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No bo cóż to jest 2 łyżki zakwasu,jak ma chleb wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń