środa, 6 lutego 2013

Domowe pączki z różanym nadzieniem

Udało się!!! Razem z mamą, wspólnymi siłami upiekłyśmy/usmażyłyśmy około 80 szt pączków. Zajęło nam to "jedyne" 5 godzin :) Pączusie wyszły pyszne i mięciutkie - idealne na TŁUSTY CZWARTEK.
Część pączków jedzie do rodziców a część zostaje u mnie...och będę się jutro zajadać...
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na około 80 szt średniej wielkości pączków (nieco mniejsze niż sklepowe):
  • 1,6 kg mąki pszennej
  • 16 żółtek
  • 5 łyżek wódki lub spirytusu
  • 200 g margaryny lub masła
  • 3 cukry waniliowe
  • 100 g drożdży (świeżych)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki lekko podgrzanego mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki soli (płaska)
  • 2 litry oleju do smażenia
  • cukier puder lub lukier
  • duży słoik marmolady różanej
Pączki...pączusie...pączulki...długo się je robi...naprawdę długo, ale za to jakie efekty... :)
SMACZNEGO TŁUSTEGO CZWARTKU ŻYCZĘ WAM!!!

Drożdże rozkruszyć , zalać letnim mlekiem, wymieszać i zostawić na ok 20 minut.
W tym czasie do miski wsypać mąkę oraz dodać resztę wymienionych w spisie składników. Wlać mleko z drożdżami.
Ciasto wyrabiać  do chwili aż zrobi się gładkie i jednolite (powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Aby sprawdzić czy ciasto jest właściwie wyrobione można je przekroić na pół: jeśli w środku widać pęcherzyki powietrza - jest idealne :)
Z ciasta uformować kule i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce.
W przeciągu 1,5-2 godzin ciasto powinno podwoić swoją objętość:
Z gotowego ciasta wałkujemy placki o grubości około 1 cm. Szklanką wycinamy placuszki i odkładamy na około 40-60 min do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Pączusie smażymy pod przykryciem na głębokim oleju do zarumienienia (z 2 stron).
Wyjmujemy z tłuszczu i układamy na papierowych ręcznikach aby obciekły z oleju.
Po wystygnięciu "szprycujemy" marmoladą różaną, ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem lub inna polewą i podajemy.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz