niedziela, 23 grudnia 2012

Sernik z rosą na kruchym cieście

Zasadniczo eksperymentowałam. Przeczytałam kilka różnych przepisów na sernik z rosą i na ich podstawie, zmieniając proporcje, dodając i ujmując składników wymyśliłam własną wersję receptury.
Istotna informacja: koniecznie zaopatrzcie się w szczelną, nieprzeciekającą formę... ja kupiłam kwadratową tortownicę, która okazała się wadliwa, przez co sporo masy serowej wyciekło podczas pieczenia. A mój piekarnik...ehhhh...cały zapaskudzony przypaloną masą serową :( :( :( Jak ja go doczyszczę??!!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
(blaszka 24 x 24 cm)
  • 1  1/2 szklanki mąki (ok 210g)
  • szczypta soli
  • 1 3/4 szklanki cukru (ok 320g) + 1/2 szklanki do piany (110g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g margaryny
  • 9 jajek całych
  • 1 kg zmielonego białego sera (gotowa masa z wiaderka)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/2 szklanki mąki
Ciasto na spód:
szklanka mąki + 3/4 szklanki cukru + 120 g margaryny + jajko + proszek do pieczenia + sól
Wszystko zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do blaszki w której będzie nasz sernik (blaszka natłuszczona i wysypana bułką tartą). Podpiec do delikatnego zrumienienia (ok 10 min) w temperaturze 170 stopni.

Masa serowa:
ser + 4 jajka całe+ 4 żółtka + szklanka cukru + olej + mleko + budynie + 1/2 szklanki mąki.
Składniki wymieszać bardzo dokładnie. Masa powinna być rzadka.
Taka masę wylewamy do blaszki na przygotowany wcześniej spód i pieczemy 50 min w temperaturze 170 stopni.

Piana na wierzch:
Ubijamy pianę z 4 białek , które nam zostały. Gdy będzie już sztywna dodajemy 1/2 szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
Masę z piany wylewamy na upieczony sernik i pieczemy jeszcze 10-15 minut do delikatnego zarumienienia piany. UWAGA: jeśli pianę zbyt zapieczemy rosa nie powstanie!!!!

...tak więc, gdy piana się zarumieni ciasto wystawiamy od razu w chłodne miejsce i czekamy na pojawienie się słodkiej rosy (po około 20 minutach powinna się pojawić).
Kolejna ważna informacja: ciasto po upieczeniu od razu trzeba wyjąc z piekarnika w chłodniejsze miejsce - inaczej piana zrobi się gumowata i ciągnąca :(

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. uwielbiam taki serniczek :) zaśliniłam klawiaturę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny sernik:) Też ostatnio taki piekłam, ale wyłożyłam przezornie tortownicę folią aluminiową:) A do czyszczenia piekarnika podobno świetna jest mikstura sody z octem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popełniłam strategiczny błąd :) Uznałam, że nie będzie przeciekać bo na spodzie kruche ciasto. Grunt że mino "awarii" wypiek się udał :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. jest rewelacyjny!
    chcę Ci życzyć ciepłych, radosnych świąt w gronie tych, których kochasz. Szczęścia i radości oraz magii w ten cudowny czas.
    Pozdrawiam Cię świątecznie. Zdrowych Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  4. To będzie mój debiut sernikowy,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę powodzenia i ... SMACZNEGO :)

    OdpowiedzUsuń