niedziela, 23 grudnia 2012

Kutia z pęczakiem

Chodziłam i chodziłam... niestety nie udało mi się kupić pszenicy - zatem kutia w wersji z pęczakiem. Równie smaczna. Wprowadziłam kilka zmian w tradycyjnym przepisie aby uzyskać nieco mniej słodki (zasładzający) efekt.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
 SKŁADNIKI:
na około 6 osób (wiadomo, że tego dania ze względu na słodkość nie da się zjeść dużo)
  • 70 g pęczaku
  • 100 g maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • 90 g cukru
  • 60 g płatków migdałów
  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1/4 szklanki wody
Przygotowanie maku:
wersja wolna: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać raz jeszcze i zostawić na 8 godzin.
wersja przyśpieszona: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać wrzątkiem raz jeszcze i pogotować na wolnym ogniu ok 30 min

Mak odcedzić na sitku o maleńkich oczkach a następnie 3 razy zmielić maszynką do mięsa (ja używam do tego blendera - wtedy rozdrabniam tylko raz.)Do maku należy dodać miód oraz rozpuszczony w wodzie cukier i cukier waniliowy. Dodać również płatki migdałów i skórkę pomarańczową.

Pęczak ugotować ale nie rozgotować i odcedzić.

Orzechy i rodzynki pomoczyć we wrzątku ok 10 min, potem odcedzić i rozdrobnić (lekko posiekać).

Orzechy oraz pęczak należy połączyć z masą makową. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe :)
Prawda że banalnie proste ?! :)

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz: