autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na około 6 osób (wiadomo, że tego dania ze względu na słodkość nie da się zjeść dużo)
- 70 g pęczaku
- 100 g maku
- 1 łyżka miodu
- 1 cukier waniliowy
- 90 g cukru
- 60 g płatków migdałów
- 60 g orzechów laskowych
- 60 g orzechów włoskich
- 60 g rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1/4 szklanki wody
wersja wolna: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać raz jeszcze i zostawić na 8 godzin.
wersja przyśpieszona: mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać wrzątkiem raz jeszcze i pogotować na wolnym ogniu ok 30 min
Mak odcedzić na sitku o maleńkich oczkach a następnie 3 razy zmielić maszynką do mięsa (ja używam do tego blendera - wtedy rozdrabniam tylko raz.)Do maku należy dodać miód oraz rozpuszczony w wodzie cukier i cukier waniliowy. Dodać również płatki migdałów i skórkę pomarańczową.
Pęczak ugotować ale nie rozgotować i odcedzić.
Orzechy i rodzynki pomoczyć we wrzątku ok 10 min, potem odcedzić i rozdrobnić (lekko posiekać).
Orzechy oraz pęczak należy połączyć z masą makową. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe :)
Prawda że banalnie proste ?! :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Z ogromną chęcią bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuń