niedziela, 11 listopada 2012

Sałatka warstwowa wersja łagodna

Oto przedstawiam Wam warstwową "imprezową" sałatkę w wersji łagodnej. Danie wygląda ładnie jeśli podane jest w specjalnej prostej szklanej misce.Uwaga: sałatka bardzo syta, idealna jako samodzielne danie (nie jako dodatek do obiadu).
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
ilości orientacyjne - proporcje wedle własnego uznania
  • kapusta pekińska 1/3 średniej (ok 500g)
  • 7 małych pomidorów
  • 10 łyżek majonezu
  • puszka groszku
  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 duża pierś z kurczaka (podwójna)
  • ser żółty kostka ok150g
  • 5 łyżek sosu pomidorowego lub keczupu
  • pieprz, sól, ostra papryka i olej do smażenia

Zaczynamy od przyprawienia piersi z kurczaka, pokrojenia w małe kawałeczki i usmażenia (mięso powinno być białe, miękkie, ale dosmażone w środku - czas smażenia ok 7-10 min ).


Oto kolejność wykładania składników:
- kapusta pekińska pokrojona w cienkie paseczki (poszatkowana)
- 5 pokrojonych w sporą kostkę pomidorów
- 5 łyżek majonezu (rozsmarować na pomidorach)
- groszek
- usmażone mięsko z piersi kurczaka
- keczup lub sos pomidorowy (rozsmarować na mięsie)
- posiekane na drobno jajka
- reszta majonezu (5 łyżek rozsmarować na jajkach)
- 2 pomidory pokrojone w  sporą kostkę
- ser żółty (tarty tak jak ogórki do zupy ogórkowej)

Sałatka jest dość łagodna w smaku. Dla osób preferujących "mocniejsze smaki"  należy ją odpowiednio intensywnie przyprawić.
SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie warstwowe sałatki, każdy bierze to co lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do siebie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń