niedziela, 21 października 2012

Pieczony łosoś skropiony sokiem z cytryny

Pieczony łosoś w tej formie, podany z sałatą oraz bagietką czosnkową to świetny pomysł na nieco bardziej uroczystą niż zwykle kolację w wyjątkowym gronie. Do tego białe winko i .....mmmmm...niebo w gębie :)
Przepis nie mój ale rybka tak mi posmakowała że muszę przekazać dalej :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
dla 3-4 osób:
  • 3-4 filety z surowego łososia
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • koperek suszony lub świeży
  • łyżka oleju
Pół cytryny kroimy w plasterki. Z reszty wyciskamy sok.
Łososia myjemy, doprawiamy solą oraz grubo mielonym pieprzem, następnie polewamy sporą ilością soku z cytryny oraz posypujemy koperkiem. Na tak przygotowanych filetach układamy plasterki cytryny.
Łososia pieczemy na pergaminie z odrobiną oleju w temperaturze 180 stopni ok 30 min.

SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. Wczoraj jadłam łososia z tego przepisu.
    PYCHAAAAAAAA!!!!!

    OdpowiedzUsuń