niedziela, 21 października 2012

Deser z wiśniami i śmietanką w rolach głównych

Weekend na uczelni a do tego odwiedziny teściowej! W związku z brakiem czasu przygotowałam wczoraj łatwy i naprawdę ekspresowy deserek z mrożonymi wiśniami, który dziś podam swojemu gościowi .
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na 6 deserowych pucharków
  • ok 300 g mrożonych wiśni bez pestek
  • duże opakowanie herbatników (ok 250g)
  • 2 małe śmietanki 36% (razem ok 400g)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • odrobina czekolady do dekoracji
Przygotowanie deseru nie powinno zająć nam więcej niż 20min...no chyba że będziemy ociągać się z ubijaniem śmietany :)
Zatem zacznijmy od...ubicia na sztywno śmietany z cukrem a w następnej kolejności pokruszmy herbatniki (moja metoda: wkładam herbatniki do foliowej torebki, całość owijam ściereczką i...biorę w dłoń tłuczek do kotletów...hehehe co z nim dalej robię chyba nie muszę tłumaczyć).
Składniki układam w pucharkach w tej kolejności:
2/3 herbatników
2/3 śmietany
wiśnie mrożone
1/3 herbatników
1/3 śmietany
całość można posypać tarta czekoladą

Deser powinien odczekać jakiś czas aby wiśnie rozmarzły a herbatniki nasiąkły delikatnie wilgocią ze śmietanki.

Smakowało Wam...nie smakowało?? Wypowiedzi można zamieszczać w komentarzach :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz