Kasinkowe gotowanie... |
na 12 jagodzianek:
- 0,6 kg mąki pszennej tortowej
- 5 płaskich łyżek cukru
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka + roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- 250 ml mleka
- 100g masła
- szczypta soli
- 100g serka mascarpone
- 250g jagód
Roztopić masło, wymieszać z resztą mleka, serkiem mascarpone i przygotowanym wcześniej rozczynem. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić do ciepła na godzinkę.
Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki nafaszerowane 2-3 łyżeczkami jagód. Zostawić do wyrośnięcia na wyłożonej pergaminem blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 20-25 minut.
SMACZNEGO
Kasinkowe gotowanie... |
Kasinkowe gotowanie... |
Zdjęcia trzeba było robić szybko, żeby bułeczki nie zniknęły. Bo zdecydowanie wyglądają na takie, co to znikają błyskawicznie, nie wiadomo kiedy... :)
OdpowiedzUsuń