autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 5 litrów wody
- dwa korpusy z kurczaka (możliwie najbardziej obczyszczone z mięsa)
- 5 szt. ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 szklanka fasoli (namoczyć noc wcześniej a następnie podgotować)
- 3 dorodne suszone prawdziwki (zalać wrzątkiem i zostawić na noc)
- 8 dużych buraków
- 2 pomidory bez skóry
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- garść posiekanego selera
- 6 ziemniaków
- 2 pietruszki
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 0,6 kg kapusty
- natka pietruszki
- majeranek
- 3 łyżki jogurtu 0%
- koperek
- ocet winny / sok z cytryny
- cukier
- sól
Ugotować wywar z drobiowych korpusów, ziela angielskiego, listków laurowych i pieprzu ziarnistego.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy a następnie podsmażyć/poddusić na niej z dodatkiem łyżki cukru i soku z połowy cytryny, obrane i pokrojone w paseczki buraki (do miękkości).
Na innej patelni , również na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Do garnka z wywarem dodać warzywa: pokrojone w paseczki marchewki, pietruszkę, fasolkę szparagową, seler, poszatkowaną kapustę, rozdrobnione pomidory, posiekane podgrzybki, ziemniaki i podgotowaną wcześniej fasolkę. Gotować do miękkości.
Następnie do zupy dodać zawartość patelni z cebulką i czosnkiem oraz masę z buraczków.
Wszystko razem potrzymać na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Doprawić solą , pieprzem, natką, majerankiem, octem winnym lub sokiem z cytryny - wedle własnego uznania (ilu ludzi tyle smaków). Pod koniec złamać smak cukrem. Zabielić jogurtem i gotowe :)
Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
Niestety (albo stety) u mnie nie dotrwał i został od razu zjedzony :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
Uwielbiam wszystko co z buraczków, a barszczyk mogłabym jeść nawet 2 razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuń