czwartek, 12 grudnia 2013

Barszcz ukraiński z kapustą i fasolą

Wszelkiego rodzaju zupy buraczkowe wręcz uwielbiam. Mimo ,że z poniższym barszczem ukraińskim (jego przygotowaniem) trochę się schodzi...naprawdę warto!!! 5 litrów zupy zniknęło zanim jeszcze dobrze przestygła... ledwo udało mi się zrobić zdjęcia :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI: 
na 5 litrów wody
  • dwa korpusy z kurczaka (możliwie najbardziej obczyszczone z mięsa)
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 szklanka fasoli (namoczyć noc wcześniej a następnie podgotować)
  • 3 dorodne suszone prawdziwki (zalać wrzątkiem i zostawić na noc)
  • 8 dużych buraków
  • 2 pomidory bez skóry
  • 3 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • garść posiekanego selera
  • 6 ziemniaków
  • 2 pietruszki
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 0,6 kg kapusty
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • 3 łyżki jogurtu 0%
  • koperek
  • ocet winny / sok z cytryny
  • cukier
  • sól
Ugotować wywar z drobiowych korpusów, ziela angielskiego, listków laurowych i  pieprzu ziarnistego.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy a następnie podsmażyć/poddusić na niej z dodatkiem łyżki cukru i soku z połowy cytryny, obrane i pokrojone w paseczki buraki (do miękkości).
Na innej patelni , również na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.

Do garnka z wywarem dodać warzywa: pokrojone w paseczki marchewki, pietruszkę, fasolkę szparagową, seler, poszatkowaną kapustę, rozdrobnione pomidory, posiekane podgrzybki, ziemniaki i podgotowaną wcześniej fasolkę. Gotować do miękkości.

Następnie do zupy dodać zawartość patelni z cebulką i czosnkiem oraz masę z buraczków.
Wszystko razem potrzymać na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Doprawić solą , pieprzem, natką, majerankiem, octem winnym lub sokiem z cytryny - wedle własnego uznania (ilu ludzi tyle smaków). Pod koniec złamać smak cukrem. Zabielić jogurtem i gotowe :)

Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania.
Niestety (albo stety) u mnie nie dotrwał i został od razu zjedzony :)
SMACZNEGO

autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko co z buraczków, a barszczyk mogłabym jeść nawet 2 razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń