niedziela, 20 października 2013

Jesienny deser gruszkowo-jabłkowy z dodatkiem prażonych w miodzie orzechów

Dzisiejsze prace w ogrodzie zainspirowały mnie do przygotowania jesiennego deseru.
Mamy w nim wszystko co jesienne: jabłka, gruszki, orzechy laskowe no i oczywiście wskazany w profilaktyce jesiennych przeziębień nasz rodzimy pyszny miodek. Deser wymyśliłam "na poczekaniu" ale mimo to wyszedł smaczny i taki słodki... mmmmm...
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na dwie porcje:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 garście łuskanych orzechów laskowych
Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować.
Mus wlać do pucharków.
Orzechy rozdrobnić nieco nożem a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć tak przez około minutę a następnie dodać miód. Na ogniu trzymać kolejne 2-3 minuty często mieszając.
Tak przygotowane orzechy wraz z resztą miodu z patelni umieścić na owocowym musie.
Podawać od razu, póki orzeszki są jeszcze ciepłe.

  SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Kochani, co myślicie o połączeniu gruszek i jabłek z karmelizowanymi w miodzie prażonymi orzechami? Może znacie jakieś podobne jesienne przepisy? Jestem bardzo ciekawa :)

3 komentarze:

  1. Prosty i smakowity pomysł, jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie :) nistety ja mam uczulenie na orzechy laskowe :( na które najlepiej je zamienic ??
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam miód i orzechy. Dzisiaj chcę zrobic tartę miodową :)

    OdpowiedzUsuń