środa, 16 października 2013

Diabelska, mocno ziołowa zupa pomidorowa na podrobach drobiowych.

Diabelska wyszła mi ta zupka, oj diabelska - taka jaką lubię, a w dodatku naprawdę mocno aromatyczna. Zupkę ugotowałam na kurzych serduszkach i skrzydełkach. Wyszło przyjemne z pożytecznym, przyjemne dla mnie, pożyteczne...no i w sumie też przyjemne dla mojej Rastusi, która wyłowione z zupy mięso zjadła ze smakiem :)
Uwaga: przedstawiony poniżej przepis dedykowany jest dla miłośników pikantnych dań!
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na 5-cio litrowy garnek:
  • 4 litry wody
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki
  • kilka listków laurowych
  • pieprz ziarnisty (pół łyżeczki)
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • por (kawałek 10 cm)
  • 100 gram śmietany 12% (pół małego opakowania)
  • świeża bazylia
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
  • koncentrat pomidorowy 90g
  • 3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki chili
  • 3,5 łyżeczki soli (ilość dostosować do własnych preferencji)
  • 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia zupy
Do garnka włożyć: skrzydełka, serca, obrane marchewki i pietruszki, pęczek natki, kawałek pora oraz opaloną wcześniej na gazie cebulę. Zalać wodą. Dodać listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, suszoną bazylię oraz oregano.Gotować na wolnym ogniu 2-3 godziny (podobnie jak w przypadku rosołu).

Z garnka wyjąć mięso oraz wszystkie warzywa (marchewki pokroić w kostkę oraz z powrotem wrzucić do zupy).Do zupy dodać również garść świeżej posiekanej bazylii, przecier pomidorowy, krojone pomidory (2 puszki), oraz koncentrat pomidorowy wymieszany wcześniej ze szklanką zimnej wody. Całość gotować do całkowitego rozgotowania kawałków pomidorów (powinno to trwać około 60 minut - ewentualnie można wspomóc się blenderem). Pod koniec zupę zabielić śmietaną , zagęścić mąką (śmietana + szklanka zimnej wody + łyżka mąki - wymieszać i wlać do zupy ciągle mieszając), oraz doprawić: łyżeczka mielonej papryki chili, pieprz (u mnie 3 łyżeczki) i sól wedle uznania (ja dałam 3,5 łyżeczki). Doprowadzić ostatni raz do wrzenia i zdjąć z ognia.

Podawać z ryżem lub makaronem link do przepisu na domowy makaron tu: Domowy makaron do rosołu lub zupy pomidorowej oraz sporą ilością świeżej natki i bazylii.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz:

  1. Oj widać po kolorku że ostra :) mój chłopak by się ucieszył na taką zupkę :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń