sobota, 21 września 2013

Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym...kooo...kooo.kooo...

Sezon grzybowy w pełni. Wprawdzie kurki już się kończą, ale przy odrobinie szczęścia można jeszcze ich troszkę zebrać i przyrządzić z ich udziałem pyszne danie.
Jak sama nazwa dania wskazuje "makaron z sosem" a nie "sos z makaronem" świadczy, iż grzybki głównym składnikiem nie są i wystarczy ich naprawdę garstka.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na obiad dla 4 osób:
  • szklanka kurek (ok 200g)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki masła
  • duża śmietana 12% (400ml)
  • sól, pieprz
  • makaron kokardki (jedno opakowanie)
Kurki oczyścić, umyć, sparzyć wrzątkiem i w razie potrzeby przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i smażyć ok 20 minut. Następnie dodać posiekaną cebulkę i pokrojonego w małą kostkę kurczaka.
Dusić/smażyć wszystko razem do czasu gdy mięso przestanie być surowe.
Patelnię zestawić z ognia, wlać śmietanę i znowu wstawić na gaz. Dusić na dużym płomieniu do zredukowania śmietany (czyli: śmietany powinno zrobić się mało i powinna mocno zgęstnieć).
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie, uwielbiam takie potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast cebuli dodałam połowę pora i też smakowało:) Robię z penne i to moje ukochane danie:)

    OdpowiedzUsuń