czwartek, 8 sierpnia 2013

Marynowana słodka papryka

Paprykę dostałam i jak to ja musiałam ją czym prędzej przerobić :) Prawda, że ładnie prezentuje się w słoiku?? Zachęcam do wypróbowania przepisu w przypadku nagłego wystąpienia paprykowej nadwyżki w lodówce.
Zdjęcie wykonane... hmmmm... nie zgadniecie... ::) :)
... na przydomowym kompostowniku - tylko tam było jeszcze ładne słoneczko :)

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na 4 słoiki o pojemności 1/2 litra:
  • ok. 8 dorodnych różnokolorowych słodkich papryk
  • duża cebula
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 5 szklanek wody (1,2 l)
  • 1 szklanka octu spirytusowego (0,2l)
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 1 1/2 łyżki soli  (30g)
  • 10 liści laurowych
  • łyżka ziela angielskiego
  • 2 pełne łyżki gorczycy
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
Zacznijmy od zalewy:
Woda + ocet + cukier + sól + listki laurowe + ziele +gorczyca + pieprz - wszystko na wolnym ogniu trzymać pod przykryciem do zagotowania.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Na dno słoików włożyć 2-3 plastry cebuli a potem ścisło napełnić papryką. Całość zalać przygotowaną marynatą a przed samym zakręceniem słoika wlać na wierzch łyżeczkę oliwy/oleju.
Szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz