wtorek, 13 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana


Dostałam wczoraj piękną żółtą a w dodatku gigantyczną cukinię. Prosto z warzywnego ogródka dziadka i Pani Stasi. Pięknie  im w tym roku cukinie obrodziły... mój egzemplarz miał ponad pół metra długości i musiałam go mocno skracać by zmieścił się do piekarnika :) :) :) Nieeeeeezła sztuka!!

Zdjęcia można powiedzieć "prosto z talerza" - jako, że faszerowana cukinia była wczoraj głównym daniem obiadowym nie miałam czasu zrobić jej profesjonalnej sesji zdjęciowej.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
jedna cukinia gigant:
  • jedna gigantyczna cukinia (moja miała ponad pół metra długości)
  • 1/2 kg mięsa z łopatki wieprzowej (mielonego)
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa (ok. 5 łyżek)
  • pół szklanki lekko podgotowanego ryżu
  • 3 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • mozzarella w zalewie
  • sól, pieprz, ostra papryka 
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
Przed przystąpieniem do  przygotowywania dania proponuję zaopatrzyć się do foliowy rękaw do pieczenia. Sprawdził się idealnie. Cukinia piekła się około 30 minut w wysokiej temperaturze i ani troszkę nie wyschła ani się nie przypaliła :)

Zacznijmy od farszu:
Wszystkie składniki farszu posiekać i połączyć dokładnie ze sobą w dużym naczyniu: mięso mielone (surowe), podsmażoną na oliwie cebulkę z czosnkiem, podgotowany ryż, pomidory, paprykę oraz mozzarellę. Doprawić dużą ilością suszonej bazylii, pieprzem, ostrą papryką oraz solą. Na koniec wlać 2 łyżki oliwy.

Cukinię umyć ale nie obierać :) Przekroić na pół i wydrążyć pestki (najwygodniej robi się to łyżką).
Tak przygotowane warzywo posypać przyprawami wedle uznania (koniecznie posolić) i napełnić przygotowanym wcześniej farszem.

Nafaszerowaną cukinię  piec w rękawie foliowym (polecam!!!) lub w naczyniu żaroodpornym koniecznie z przykryciem - po wcześniejszym podlaniu bulionem (czyli: do rękawa foliowego / naczynia żaroodpornego w którym umieszczamy cukinię wlewamy też bulion. Bulion można zastąpić następującą miksturą: woda+oliwa+ulubione przyprawy)
Czas pieczenia około 30 minut w temperaturze około 200 stopni - po tym czasie cukinia powinna być miękka a farsz doskonale podpieczony :)  :)  :)
 SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Ostatnio pozdrawiała Was gorąco moja urocza sunia Rasta :)
Dziś leniwe uściski przesyła Wam kot Croco , którego dopadłam wczoraj z aparatem fotograficznym :) Prawda, że pięknie się prezentuje ??    :) :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię w takim wydaniu :)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest kabaczek cukinia jet zielona!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia i kabaczek to ta sama roślina. Te dwie nazwy są synonimami i można je stosować zamiennie. Przed wyjątkiem się wystarczyło przeczytać w encyklopedii!!!

      Usuń
    2. Z tego co wiem to kabaczek/cukinia to to samo :) :)

      Usuń