Zastanawiałam się, do której kategorii owocowych przetworów zaliczyć mój wyrób... dumałam dumałam i wydumałam (oczywiście w oparciu o źródła internetowe)! Przedstawiam Wam przepis na marmoladę morelową z dodatkiem jabłek :)
Marmolady niestety zrobiłam niewiele, przeznaczyłam bowiem na nią owoce ,które spadły z drzewa i mocno się uszkodziły - owoce pełnowartościowe zostały zjedzone w formie nieprzetworzonej :) :)
Poniżej sesja plenerowa...
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
na 3 słoiczki dżemu:
- około kilogram słodkich moreli
- 3 obrane jabłka
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru
- 2 pełne łyżki cukru żelującego (opcjonalnie- ja dodałam)
Na koniec można dodać cukier żelujący - ostatni raz zagotować , przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować (20 minut).
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
fajny przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńFajnie słoiczki ozdobione :)
OdpowiedzUsuń_____
klik