środa, 17 lipca 2013

Marmolada morelowa z jabłkowym smaczkiem :)

Dżem czy marmolada... marmolada czy dżem...
Zastanawiałam się, do której kategorii owocowych przetworów zaliczyć mój wyrób... dumałam dumałam i wydumałam (oczywiście w oparciu o źródła internetowe)! Przedstawiam Wam przepis na marmoladę morelową z dodatkiem jabłek :)
Marmolady niestety zrobiłam niewiele, przeznaczyłam bowiem na nią owoce ,które spadły z drzewa i mocno się uszkodziły - owoce pełnowartościowe zostały zjedzone w formie nieprzetworzonej :) :)

Poniżej sesja plenerowa...

autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
na 3 słoiczki dżemu:
  • około kilogram słodkich moreli
  • 3 obrane jabłka
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
  • 2 pełne łyżki cukru żelującego (opcjonalnie- ja dodałam)
Morele umyć, przepołowić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać do nich obrane i pokrojone jabłka. Całość dusić na wolnym ogniu do czasu rozpadnięcia (u mnie około godziny). Następnie dodać cukier i smażyć często mieszając by masa nie przywarła do czasu gdy mocno zgęstnieje (ja smażyłam owoce 2 dni - po około 2 godziny dziennie).
Na koniec można dodać cukier żelujący - ostatni raz zagotować , przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować (20 minut).
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

2 komentarze: