środa, 5 czerwca 2013

Ciasto z pianką i owocami sezonowymi: czereśniami i truskawkami.

Owocowych szaleństw ciąg dalszy :) Dziś proponuję przepis na ciasto z owocami sezonowymi... pysznymi truskawkami i czereśniami. Przepis nieskomplikowany, a ciasto naprawdę smaczne.
Ciasto idealne jest następnego dnia po upieczeniu, ponieważ nabiera odpowiedniej wilgotności i nie kruszy się podczas krojenia.


autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
(u mnie blacha 22x26cm):
  • kostka masła lub margaryny (250g)
  • 2 pełne szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki cukru (ja dałam 4 płaskie łyżki) + niepełna szklanka cukru do masy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (można tez dać po prostu więcej proszku do pieczenia)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 budyń waniliowy
  • odrobina soli
  • ok 400g owoców sezonowych (u mnie czereśnie i truskawki)
Ciasto:
Miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, żółtka, 4 łyżki cukru i cukier waniliowy wymieszać i ugnieść dokładnie tak by powstała zwarta kula ciasta.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę lub do zamrażarki na około pół godziny.
Chłodne ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować (powstanie w ten sposób spód i wierzch naszego ciasta).
Do wyłożonej pergaminem blachy przełożyć spód a następnie podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa piankowa:
Białka, które zostały nam po zrobieniu ciasta ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie budyń.
Masę wylać na podpieczony wcześniej spód. Owoce ułożyć na piance a na koniec całość przykryć plackiem przygotowanym z reszty ciasta.

Całość należy piec ok 40 min w temperaturze 180-200 stopni.
Rada: ciasto od razu po upieczeniu należy wyjąć z ciepłego piekarnika w chłodniejsze miejsce. W przypadku gdy pozwolimy nu powoli stygnąć w ciepłym piecu - masa piankowa zrobi się gumowata i twarda :(
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. Ten górny placek ma się upiec razem ze wszystkim, na koniec, czy trzeba go wcześniej podpiec tak jak spód? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej,
    tylko dolny "placek" się podpieka. Na niego układa się owoce,wylewa piankę i układa górny "placek" ciasta. Całość do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, pycha :) uwielbiam ciasta z owocami :) pozdrawiam i zapraszam na karkówkę z grilla http://www.grillobranie.pl/2011/07/04/3-sposoby-na-pyszna-karkowke-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  4. budyn ma byc najpierw ugotowany i ostygniety czy mam wsypac sam proszek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wsypujesz sam proszek. Ciasto jest świetne. Jedyna wada, to fakt, że nie mogę go rozwałkować, bo się rozpada i dopiero jakieś kombinacje działają, żeby ułożyć to ciasto, szczególnie wierzch... Zrobiłam je już 2 razy, idealnie wg przepisu :/

    OdpowiedzUsuń