środa, 22 maja 2013

Jak usmażyć mrożony filet rybny aby się nie rozpadł?

Prawdę powiedziawszy mrożone filety rybne kupuję naprawdę od wielkiego święta - bardzo bardzo rzadko, bynajmniej nie jest to Świąteczna potrawa :)
Zdarza się  jednak, iż z braku czasu decyduję się na szybki obiad i wtedy sięgam po mrożoną rybę.
Tylko jak ją przygotować by nie rozpadła się podczas smażenia?? Oto jest pytanie !!
Wypróbowałam najróżniejsze metody smażenia mrożonej ryby:
- panierowanie i smażenie całkowicie zamarzniętej ryby na głębokim tłuszczu
- na patelni po delikatnym (wierzchnim) rozmrożeniu
- smażenie rybki ,która całkiem rozmarzła
... ale... efekt zawsze był ten sam... panierka odpadała a z ryby robiła się nieładna BREJA!

...a przecież usmażenie mrożonego kawałka rybki to naprawdę łatwizna:

Filet należy pozostawić w miseczce do całkowitego rozmarznięcia (musi być rozmrożony również w środku). Tak przygotowany filet jest ciężki i napompowany sporą ilością wody, dlatego należy go "odcisnąć" czyli położyć na grubej warstwie papierowych ręczników, przykryć równie grubą warstwą i mocno...powiedziałabym "brutalnie" naciskać tak by cała woda z ryby wypłynęła i wsiąknęła w papierowe ręczniki.

Po takim zabiegu nasza rybka waży sporo mniej (glazury z lodu może być nawet 40%), jest sucha i już nie obcieka wodą. Teraz możemy ją śmiało obtoczyć w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni.
SMACZNEGO

6 komentarzy:

  1. Tak,tylko jesli wycisniemy wszystka wode a glazury po rozmrozeniu z1kg ryby pozostaje 45dkg.ryby Tak nas nabijaja w butelke i nikt tego nie sprawdza.Bo i po co, klient nie nasz pan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście masz rację! Producenci nabijają nas w butelkę i to w jaką butelkę!

      Usuń
  2. nie nalezy kupowac mrozonych filetow! Pod kazdym wzgledem przegrywaja ze swiezymi, dzisiaj sie o tym przekonalem. Jest zdecydowanie wiecej z nimi roboty niz ze swiezymi, wiec to danie do szybkich nie nalezy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko u mnie nie ma sklepu rybnego , kupuje albo wy markecie lub delikatesach

      Usuń
  3. sorki ale ta ryba to sam tłuszcz, nie polecam tak jej robic. lepiej w pikarniku na blazszce, bez tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ech, że ja nie poszukałam info na ten temat, zanim wzięłam się za smażenie.
    Zbierałam rybę po całej patelni :D :D

    OdpowiedzUsuń