poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Leczo z kurczakiem - zdrowa i smaczna propozycja na obiad

Dziś na obiadek upichciłam pyszne leczo z kurczakiem. Dawno już nie jadłam duszonych warzyw więc z tym większą chęcią obiadek spałaszwałam. Oczywiście jako dobra żonka - sporą część zostawiłam mężowi. Ciekawe czy będzie mu smakowało??!

Zdjęcia tym razem zrobiłam w naturalnym świetle - hmmm...na parapecie , przy otwartym na szeroko oknie. Grzechem w tak piękny słoneczny dzień byłoby używać dodatkowych lamp :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
dla 2 bardzo bardzo głodnych osób lub 3 osób z mniejszym apetytem :)
  • dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek (ok 10-15 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku
  • ładna średnia cukinia (nieprzerośnięta)
  • 1 duża czerwona papryka
  • pół dużej żółtej papryki (lub jedna mała)
  • 6-7 pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 10 łyżek przecieru pomidorowego (przecieru a nie koncentratu)
  • sól i pieprz do smaku
Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni a następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso. Lekko podsmażyć (wystarczy dosłownie minutka na dużym ogniu), dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ja nie obieram), paprykę i plasterki pieczarek. Wszystko przemieszać i zostawić na dużym ogniu na kilka minut. Dodać posiekany w małą kosteczkę czosnek  oraz plasterki cebuli. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut (czasem mieszając). Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Po chwili zdjąć z ognia gotowe :)
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. właśnie jestem w trakcie gotowania lecza z twojego przepisu :-) za jakieś 20 minut powinno być gotowe. Z czym najlepiej podawać takie leczo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Mi najbardziej smakuje to danie w asyście zwykłego białego chleba :)

      Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Doskonałe danie dla osób, które rozpoczynają przygodę z gotowaniem :) Trzeba się trochę pokroić, ale potrawa jest prosta w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam już kilka razy a dzisiaj zrobię po raz kolejny. Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ktoś skopiował przepis i wkleił na tę stronę http://www.radio-hajer.eu/hajerowsko-kuchnia/index.php4

    OdpowiedzUsuń