wtorek, 29 stycznia 2013

Chleb żytni razowy z pestkami słonecznika- na zakwasie

Dopadło mnie szaleństwo pieczenia domowego chleba. Odkąd upiekłam Mój pierwszy razowy żytni chleb na zakwasie    w moim domu "sklepowe" pieczywo nie ma racji bytu. Dziś wersja chleba razowego żytniego z dodatkiem pestek słonecznika.



autor zdjęcia: Katarzyna Król

SKŁADNIKI:
na dwa klasycznej wielkości bochenki:

Przygotowania prawdziwego chleba nie są bardzo skomplikowane, jednak trwają bardzo długo (praktycznie cały dzień) , dlatego aby chleb gotowy był wieczorem przygotowania należy rozpocząć już rano.

Zacznijmy:
Zakwas, mąkę, nasiona słonecznika ,wodę i sól wymieszać dokładnie w misce , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Ciasto z mąki żytniej jest dość lejące i mocno klejące.

Po 2 godzinach ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub blaszek metalowych wyłożonych pergaminem do pieczenia  (za pomocą łyżki maczanej w wodzie) i wygładzamy wierzch.
W następnej kolejności wkładamy formy do foliowej reklamówki (aby ciasto się nie zeschło) i na 4-5 godzin odstawiamy w ciepłe miejsce.
UWAGA: ciasto musi wyrastać minimum 4 godziny w innym wypadku popęka podczas wypieku i zrobi się zakalec.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i ustawiamy klasyczny program góra-dół bez termoobiegu.
Na sam dół piekarnika wstawiamy naczynie, do którego we właściwym momencie wlejemy wody (w ten sposób wytworzymy w piekarniku parę niezbędną w pierwszych minutach pieczenia chleba). Ruszt, na którym ustawimy blaszki z chlebem powinien być zaraz nad zbiorniczkiem na wodę (w dolnej części pieca).

Do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika wstawiamy blaszki z ciastem, szybko wlewamy 1/2 szklanki wody do pojemnika na wodę i zamykamy drzwiczki (do końca pieczenia już ich nie otwieramy). Dzięki parze, która powstanie na początku pieczenia skórka naszego chleba będzie miękka i cienka :)

Chleb pieczemy 10 minut w temperaturze 230 stopni.
Kolejne 10 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.

Po upływie tego czasu chleb należy wyjąć z piekarnika, położyć na kratce w celu odparowania nadmiaru wody, wierzch delikatnie spryskać wodą (dzięki temu skórka będzie błyszcząca) i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

Uwaga: jeśli zaczniemy kroić ciepły (lub nawet letni) chleb zrobi się z niego "kluch", dlatego chleb przed krojeniem musi dobrze wystygnąć!!!

1 komentarz: