Zupka zdrowa i lekka - właśnie bez wyrzutów sumienia zjadłam miseczkę na bardzo późną kolacje.
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
(na 3l wody):
- 1 duża pietruszka (naprawdę ogromniasta)
- 3 duże marchweki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- brokuł
- pół kalafiora (ja miałam mrożonego i takiego użyłam)
- 4 spore ziemniaki
- mała śmietana 10%
- pęczek kopru
- sól i pieprz do smaku
Pietruszkę i marchew kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do wody. Chwilkę gotujemy i dodajemy kalafiora i brokuła. Po około 10-15 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę gotujemy do chwili gdy wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec wrzucamy posiekany koper i całość zabielamy śmietaną. Na ogniu trzymamy jeszcze kilka minut, doprawiamy i gotowe :P
SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król |
proste dania są najlepsze, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń