niedziela, 18 listopada 2012

Pierś z kurczaka w boczku i pieczarkach

Mięso z kurczaka oraz boczek to moim zdaniem typowo męskie danie. Zazwyczaj gdy podaję je swoim gościom zajadają się nim panowie. Mój mąż tej już posmakował w takim połączeniu i teraz często potrawa ta gości na naszym stole w porze obiadowej.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI
obiad dla 3-4 osób:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 16 małych pieczarek
  • ser mozzarella (biały  w zalewie)
  • 8 plasterków sera żóltego
  • pieprz, sól, papryka
W pierwszej kolejności myjemy mięso i dzielimy na 8 kawałków. Doprawiamy solą pieprzem i papryką.
Następnie każdy kawałek owijamy plasterkiem wędzonego boczku.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
 Na tak przygotowanym mięsku układamy pokrojone w plasterki 2 pieczarki i zawijamy w folię aluminiową (tak by potem można było uchylić folię od góry).
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Tak przygotowane "pakieciki" wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 min w temperaturze 200 stopni (zwykły program góra-dół)
Po 40 minutach pakieciki otwieramy i na mięsie układamy po kawałku sera mozzarella i po plasterku zwykłego żółtego sera. Istotne jest aby zwykły żółty ser był na wierzchu ponieważ przypieczony stworzy delikatną skorupkę która "przytrzyma" danie w całości.
autor zdjęcia: Katarzyna Król
Folii nie zawijamy - zostawiamy otwartą.
Całość wstawiamy do piekarnika na około 10 min tym razem wybieramy tylko górny grill aby ser ładnie się przypiekł.
 SMACZNEGO
autor zdjęcia: Katarzyna Król

6 komentarzy:

  1. Z przyjemnością nominowałam Cię do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html. pozdrawiam, miłej zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne było:)i jak masz ładny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahaha :) :) :) Prawda że ładny :) :P

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zrobię z oscypkiem mama nadzieje że będzie ok

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie zjadłam,,, pycha :) nie miałam mozzarelli i tak smakowalo, a i oczywiście dodałam czosnku do mieska, podalam z ryzem i z sosem pieczarkowym. mniam!

    OdpowiedzUsuń