środa, 3 października 2012

Mus dżem jabłkowy do szarlotki i deserów

Jabłka...jabłka...jabłka... tata przywiózł mi ostatnio cały ogromny karton dojrzałych jabłek - będzie tego jakieś 20 kilo!
W związku z powyższym muszę je jakoś przetworzyć :) Na pierwszy ogień idzie aromatyczny mus/dżem jabłkowy idealny do deserów oraz szarlotki :)
autor zdjęcia: Katarzyna Król
SKŁADNIKI:
(na 6 około pół litrowych słoików)
  • 5 kilo dojrzałych kruchych jabłek
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (ok. 200g) 
  • łyżeczka cynamonu
  • ok 25 całych goździków
  • 1/2 cytryny
Przygotowanie musu jest dziecinnie proste i mało absorbujące zatem zaczynamy :)
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy środek i kroimy w kawałki (mogą być ćwiartki). Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy na maleńki ogień.
Owoce prażymy co jakiś czas mieszając przez około 2 godziny. Po tym czasie gdy większość (lub wszystkie) jabłek rozpadnie się na "papkę" dodajemy cukier (UWAGA: jeśli jabłkowa "papka" wyszła bardzo słodka cukru dodajemy mniej), goździki i cynamon. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny wedle uznania.
Doprawiony dżem pozostawiamy na wolnym ogniu na kolejna godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 30 minut.

Łatwo, szybko, i smacznie :)

Słoiczki z musem jabłkowym przydadzą nam się w zimne zimowe dni do szarlotki, naleśników lub innych deserów :)

SMACZNEGO!

autor zdjęcia: Katarzyna Król

1 komentarz: